fbpx

A pedagógusok felelősséget és részt vállalnak a döntéshozók képzésében

A megyei tanács oktatási szakbizottságának új lendületet adott az, hogy 2012-ben megyei tanácsosként a tagjává vált Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Ferencz-Salamon Alpár volt főtanfelügyelővel együtt. Tevékenységük meghatározó volt abban, hogy Hargita Megye Tanácsa az utóbbi években nagyobb szerepet vállalt oktatási téren.

A fenti gondolatokkal köszöntötte Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az RMPSZ április 22-i, szombati csíkszeredai küldöttgyűlésén részt vevőket. Az elöljáró szerint a helyi közigazgatás és az oktatás sok nehézgen ment keresztül az utóbbi években, amire együtt keresk és keresik a megoldásokat, mert közös gondolkodással, szakmailag megalapozott döntésekkel jobb eredmény érhető el. A pedagógusszövetségből erőt lehet meríteni ehhez, fűzte hozzá.

Folyamatosan keresnünk kell a lehetőséget a Székelyföld–szórvány együttműködés kiterjesztésére, és együtt kell harcolnunk a kisebbségi oktatási törvények érvényesüléséért, mint ahogyan azért is, hogy minél kevesebb gyermek hagyja ott az iskolát, minél kevesebb kudarcélményük legyen a diákoknak. Bízom benne, hogy a szakoktatás terén a megyében végzett munkánk meghozza eredményét, de a pályaorientációs munkát is erősítenünk kell, hogy ne a számítógép döntsön a gyermekek sorsáról. Biztató, hogy az RMDSZ központi témája egyre inkább az oktatás, és ezáltal erősebb parlamenti figyelem irányul jelentette ki Borboly Csaba.

Külön üdvözölte a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) jelen lévő képviselőit. Mint fogalmazott, érdemes odafigyelni a szervezet vezetőire minden középiskolában, mert közülük kerülnek ki a jövő romániai magyar politikai döntéshozói, és nem mindegy, milyen utánpótlás lesz a politikában. A jelenlegi romániai magyar döntéshozók körülbelül kétharmada a Makoszban kezdte közösségért folytatott tevékenységét, emlékeztetett rá a megyei tanács elnöke, utalva saját magára is.

Óriási jelentőségű a Makosz működése, hiszen az erdélyi magyarság egyik jelentős társadalmi vezető rekrutálóbázisát képezi. Sokan dolgoztunk a szervezetben az elmúlt negyedszázadban. Pedagógusaink nagyon fontos szerepet töltenek be napjainkban, hiszen felelősséget és részt vállalnak abban, hogy fiataljaink mit fognak képviselni, és milyen döntéshozói lesznek magyar közösségünknek – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A küldöttgyűlésen készült Facebook-bejegyzés itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1254239274623453

Csíkszereda, 2017. április 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.