fbpx

A sóvidék-hegyalji vállalkozások fejlesztését támogatják

A Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesület 2014. évi első  kiírásának határideje március 31-én járt le, amelyre 232 109 euró értékben érkezett pályázat  a vállalkozásfejlesztés 312-es intézkedésére.
A vállalkozásfejlesztési témakörben 162 751 euró volt a kiírás maximális összege, azonban 232 109 euró értékben nyújtottak be hat pályázatot, amelyek közül öt vállalkozásfejlesztést célzó projektet választottak ki a HACS munkatársai 172 190 euró értékben.
Mivel nem mindegyik pályázat bizonyult sikeresnek, a nem jogosult pályázatot és az előző szessziókból fennmaradt összegeket a Leader-egyesület stratégiamódosítás útján csoportosítani fogja a következő időszakban a térség igényeinek megfelelően.
A vállalkozásfejlesztési támogatásra a Leader-térségben bejegyzett vállalkozások pályázhattak, a támogatás mértéke 70–30%-os volt. A sikeresen elbírált pályázatok között szerepel  dr. Izsák Seres Emese családorvosi rendelőjének felújítása Zetelakán 7344 euró értékben, a parajdi székhelyű Fazakas Dental fogorvosi rendelő felszerelése 25 454 euró értékben, egy varsági építkezési vállalkozás, az Assembly Cons Kft. bővítése, a projekt értéke 62 467 euró, a zetelaki székhelyű Gobé Park vállalkozás új gépekkel való felszerelése, valamint a szenttamási Vass Laura természetes személy fodrászszalon létrehozására pályázott 14 931 euró értékben.
A projektbizottság április 18-i ülésén a bizottsági tagok jóváhagyták a sikeresnek elbírált pályázatok listáját, amelyet a Leader-iroda munkatársai már aznap leadtak a Hargita Megyei Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökséghez.
A bizottság ülésén részt vett Borboly Csaba megyeelnök, a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport elnöke, aki kiemelte az európai uniós források felhasználásának jelentőségét a megye fejlődése érdekében.
– Éppen ezért fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a közelgő európai parlamenti választásokon, hiszen minél hangsúlyosabb a jelenlétünk Brüsszelben, annál inkább bele tudunk szólni a források elosztásába, uniós szinten is harcolni tudunk kisebbségi jogainkért. Ugyanakkor köszönöm az RMDSZ honatyáinak, hogy munkájukkal támogatják a helyi kezdeményezéseket – emelte ki Borboly Csaba.
Az egyesület 832 000 eurót pályáztatott ki az elmúlt időszakban, amelyre már megkötötték a támogatási szerződéseket, további több mint egymillió eurónyi értékű pályázatot nyújtottak be a megyei és gyulafehérvári hatóságokhoz, amelyek elbírálás alatt vannak.

Parajd, 2014. április 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.