fbpx

A Székelyföldet népszerűsítő eseményeket terveznek Brüsszelben

Hargita Megye Tanácsa öttagú küldöttsége látogatott Brüsszelbe november 27–29. között. A delegáció tagjai a Székelyföld értékeit bemutató jövő évi brüsszeli eseményekről tárgyaltak a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) brüsszeli kapcsolattartóival. A szándék szerint a 2014-ben megtartandó székelykapu-konferencia alkalmával – amelyen a máréfalvi Kőlik Egyesület vezetője, az Europa Nostra nagydíjas Kovács Piroska munkásságát, illetve az épített örökség védelméért kifejtett tevékenységet mutatják be – az Európai Unió fővárosában felállítanának egy székely kaput, székelytermék-vásárral egybekötve. Az eseménysorozat a székelyföldi hagyományok nemzetközi szintű ismertetését szolgálja.

Emellett a Brüsszelben minden év decemberében megrendezett Saint Catherin vásáron való székelyföldi részvételről is tárgyalt az UNCJR-vel a Hargita megyei küldöttség, az erre irányuló kérelmet jövő év tavaszán nyújtják be. A vásáron való jelenlét fontos a hagyományos termékek nemzetközi népszerűsítése és a hazai turizmus fejlesztése szempontjából.

Ugyanakkor A székelység története című kézikönyv brüsszeli bemutatóit is megszerveznék jövő tavasszal, a Balassi Kulturális Intézet közreműködésével. A diákoknak és felnőtteknek egyaránt szóló kötet a regionális identitás erősítését szolgálja a székelység múltjának megismerése által, ezért támogatta a kiadását Hargita és Kovászna megye tanácsa, és tervezi az újrakiadását, magyar és román nyelven. (Erről bővebb információ található itt: https://www.facebook.com/SzekelyTankonyv)

A Hargita megyeiek kiutazásának idején, szintén Brüsszelben, a Régiók Bizottsága romániai küldöttei találkoztak Dacian Cioloșsal, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosával. Mint arról korábbi közleményünkben beszámoltunk, a találkozón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja ismertette a Székely termék kezdeményezést, valamint a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzem megvásárlását több mint négyszáz Nagy-Küküllő menti gazda összefogásával. Ennek kapcsán elhangzott, hogy Hargita Megye Tanácsa a védjegyről tájékoztató anyagot juttat el a biztosnak, beleértve a tervezett népszerűsítő akciókról szóló információkat is. (A Székely termékről részletesen tájékozódhatnak a www.szekelytermek.ro  honlapon.)

Csíkszereda, 2013. november 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.