fbpx

A székelyföldi turizmusra irányítanák a világ figyelmét Berlinben

Első ízben mutatják be Székelyföldet az ITB Berlin nemzetközi turisztikai vásáron március 9–13. között. Erre azáltal nyílik alkalom, hogy a Románia stand Erdély számára külön kialakított részén szerepel majd a Hargita-pult, a Hargita Megye Tanácsa által alapított Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás jóvoltából, amely a megye küldöttségének kiutazását biztosítja. A küldöttség tagja Pál Zoltán, az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke, a székelyföldi turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) alapú együttműködés egyik kezdeményezője. Kérdésünkre elmondta, hogy a berlini a londonival együtt a legnagyobb turisztikai vásár a világon, a berlininek viszont külön erőssége, hogy öt napból hármon kimondottan szakmai kapcsolatok kiépítésére helyezik a hangsúlyt, és két napot szánnak a „tömegnek”. (http://www.itb-berlin.de/en/) Románia húsz éve résztvevője a berlini rendezvénynek, de székelyföldi megye még nem volt jelen. Éppen ezért a kiutazás szervezői úttörőnek szánják az idei részvételt, hogy a német turisták Romániába utaztatásában érdekelt cégek a korábban is jelen lévő Brassó, Szeben és Máramaros megye mellett Székelyföldre is felfigyeljenek. A Hargita-pultnál a Visit in Harghita katalógusokat népszerűsítik, amelyek tematikus kínálatokat tartalmaznak (a tartalom elérhető a http://visitinharghita.ro/ honlapon), és a megye – és egyben a térség – képviselői székely viseletben állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A fenti törekvést támogatja Hargita Megye Tanácsa, amely a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás életre hívója és egyik motorja, ugyanakkor minden évben pályázatot ír ki a megye területén turisztikai tevékenységet folytató szervezetek, egyesületek, alapítványok és egyházak, illetve jogi és természetes személyek számára, nyilatkozta a berlini vásáron való jelenlét kapcsán Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

– A 2016-os évre előirányzott keretösszeg idén is 100 000 lej, várjuk az érdekeltek jelentkezését. Hargita megye talán az egyetlen megye az országban, ahol célzottan támogatjuk a turizmust, illetve az önkéntes és civilszervezeti alapon szerveződő turisztikai desztinációmenedzsmentet. Kiírásunk nagy hatást gyakorolhat az ilyen profilú szervezetekre, de közpénzből nem lehet mindent megvalósítani, szükség van helyi összefogásra a szereplők részéről, kalákára, amelyben sokan részt vesznek. Folyamatos népszerűsítő tevékenységre van szükség ahhoz, hogy minél több turista figyelmét felkeltsük, ne csak átutazzanak, és később visszatérjenek. Remélem, Berlinben sikerül áttörést elérni, észreveszik, hogy nemcsak Máramaros meg a szász vidékek léteznek Erdélyben, hanem Székelyföld is. Ez a turizmusfejlesztési törekvéseink egyik fő része, ezáltal az a célunk, hogy fiataljaink közül minél többen elhelyezkedhessenek itthon az idegenforgalmi ágazatban is. Üzenem ezúton is a fiataloknak, hogy a próbaérettségi eredményeitől függetlenül lehet valaki jó szakember, csak az oktatási rendszernek hagynia kellene, hogy mindenki érvényesüljön képességei szerint – jelentette ki Borboly Csaba.

A pályázatokról részletes információ érhető el a http://palyazatok.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. március 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.