fbpx
?

A szépvízi öntözőrendszer minta lehet az egész megyében

Megyei programot indítanának a szépvízi Nád-dűlőben kiépített öntözőrendszer mintájára, hangzott el az említett rendszer június 22-i, csütörtök esti beüzemelésén. A 190 ezer lej értékű hálózatot a helyi önkormányzat építette ki a gazdák, közbirtokosságok, valamint Hargita Megye Tanácsa – közel egyharmados – hozzájárulásával.

A csapok megnyitásánál jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke, valamint Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója. Borboly Csaba példaértékűnek nevezte a szépvízi megvalósítást, és annak térségi-megyei szintű továbbgondolását szorgalmazta. Mint mondta, lehetőség van magyarországi és uniós forrásból egyaránt finanszírozást szerezni erre.

Ha a tejfeldolgozó szövetkezetet meg lehetett valósítani, ezt is meg lehet. Magyarországon láttam, hogy megfelelő öntözéssel megduplázzák a hozamot, és bízom benne, hogy ennek az öntözőrendszernek köszönhetően Szépvízen is bőségesebb lesz a káposztatermés – fogalmazott.

A 24 hektárnyi Nád-dűlőben a gazdák meghatározott program szerint, este 7 és 9 között öntözhetnek díjmentesen, Ferencz Tibor polgármester szerint az elkövetkező két hétben elégséges mennyiségben locsolhatja meg mindenki a káposztáját. A községvezető elmondta, hogy ezzel a közösségi megvalósítással gazdaságilag segítik a termelőket, könnyebbé teszik munkájukat, ezzel is a káposztatermesztésre ösztönözve a lakosságot.

Aki szeretne ősszel szépvízi káposztát vásárolni, már most előjegyeztethet a helyi polgármesteri hivatalban tárcsázva a 0266 325 282 telefonszámot munkanapokon 8–15 óra között.

Borboly Csaba élőben jelentkezett a helyszínről, a videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1307941012586612/

 695 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás