fbpx

A tanintézetek nem megfelelő szellőzése miatt sok a beteg gyerek

Épületgépészekkel konzultált Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának raportőre

Épületgépészekkel konzultált szeptember 19-én, pénteken Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként konzultációsorozatot folytat fenntartható épületekről szóló jelentéséhez. A megyeelnököt az RB Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának 2014. június 19-i, brüsszeli ülésén választották jelentéstevőnek.

Borboly Csaba szerint a megbeszéléssorozat lényege, hogy beleszólhatunk a fenti témakörben meghozandó európai uniós döntésbe, persze a többi tagállam érdekeit is figyelembe kell venni, és össze kell hangolni azokat a hazaiakkal.

– Az RB ereje egyre nő, úgymond a felsőháza lesz az Európai Uniónak, ezért fontos, hogy a véleménytervezetek megalkotásakor hallassuk térségünk hangját is, megjelenítsük érdekeit. Így „hazaüzenő”, itthon is alkalmazható intézkedéseket szorgalmazunk. Pazarlóak, átgondolatlanok nálunk az építkezések, de Hargita Megye Tanácsa számos, egymást erősítő programmal próbál ezen változtatni, ilyen például a faluképvédelmi vagy a Modern Székely Ház program, továbbá készül a megyei rendezési terv. A fafeldolgozás, erdőgazdálkodás terén szintén bele akarunk szólni az uniós szabályozásba, ezt pedig a fenntartható épületek kapcsán is megtehetjük – mondta el a megyeelnök.

A megbeszélésen jelen volt Csák László is, a Borboly Csaba által felkért szakértő. Felmerült a felújított, hőszigetelt középületek kapcsán egy eléggé jelentős probléma, mégpedig a szellőztetés hiánya vagy nem megfelelő megoldása, ami miatt sok a beteg gyermek az óvodákban és iskolákban, és a felnőttek teljesítményére is negatívan hat a munkahelyeken.  A szellőztetés szempontjait szigorúan figyelembe kellene venniük a polgármesteri hivataloknak az épületfelújítási vagy -építési tervek esetében, hangzott el, amit cikkelybe kell foglalni a véleménytervezetben, ráadásul a megfelelő szellőztetéssel hőenergiát lehet megspórolni. Emellett a szellőztetőrendszerek esetében az épületgépészeknek együtt kell működniük a műépítészekkel.

A jelenlévők felmérést szorgalmaztak arra vonatkozóan, mekkora a fakitermelési kapacitás, mert szerintük ezt figyelembe véve kellene kialakítani a távhőrendszereket. Az a jelenség, hogy feldolgozatlanul adják el a fát a székelyföldiek, negatív hatással van az energiahatékony épületek, lakások kialakítására, hiszen ezek elkészítése helyi anyagból kisebb költségekkel járna. Szóba került még, hogy vidékünkön is nagy mennyiségben lehetne gyapjúval épületet szigetelni, de valamilyen okból ez itt nem honosodott meg, ellentétben például az írekkel. Egy másik probléma az az elterjedt gyakorlat, hogy az irodákat külön-külön légkondicionáló berendezéssel látják el, holott megfelelő árnyékolással ezt ki lehetne váltani.

A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.

Az RB-vélemény legalapvetőbb szerepe az, hogy ajánlásokat tegyen az EU politikájának és jogszabályainak alakítására, tehát közvetítenie kell a helyi és regionális önkormányzatok aggályait, és azokat úgy kell bemutatnia, hogy a többi intézmény képes legyen könnyen megérteni a legfontosabb üzeneteket és követni az RB érvelését és indoklását, valamint szükség esetén módosítani az eredeti javaslatot. Minden előadónak lehetősége van a vélemény összeállításában segédkező szakértőt választani és kijelölni (aki lehet például az előadó által képviselt helyi vagy regionális önkormányzat tisztviselője, vagy a vélemény témájának tudományos vagy más jellegű szakértője).

Borboly Csaba RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. szeptember 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.