fbpx

A turizmus területén fejlesztenek Hargita megyében

A nagy ásványvíztöltődék munkájának köszönhetően több pénz marad helyben

Hargita megyében a turizmus fejlesztésére fordítják az ásványvízkitermelésből származó jövedelmet. A tegnap elfogadta a kormány annak a törvénynek a módszertanát, amely szerint az ásványvízkitermelés után fizetett illetéknek 45 százaléka a helyi és 35 százaléka a megyei önkormányzat költségvetését gyarapítja. Hargita megyének ebből jelentős jövedelme származik, ugyanis az ásványvizek hazája, és az olyan nagy ásványvíztöltő vállalatok munkájának és fejlesztésének köszönhetően, mint a Hargita Gyöngye Rt., a Tusnád Ásványvíz Rt. vagy a borszéki ásványvíztöltőde, az államnak befizetett illetékből nagyobb összegek maradnak helyben – Hargita megyében, Csíkszentkirályon, Tusnád községben, Borszéken.

Mint ismeretes, tegnap döntött a kormány annak a törvénynek a hatálybaléptetési metodológiájáról, amely segítségével a felszíni kitermelésből származó bányailleték és az ásványvízkitermelésből származó illeték nyolcvan százaléka a helyi és megyei önkormányzatoknál marad. Hargita megye esetében az ásványvízkitermelés utáni illeték 35%-a a 2021-es évre például 3,5 millió lejt jelent, amit a turizmus fejlesztésére, a vendégéjszakák növelésére, projektek finanszírozására fordítanak.

„Hargita megyében az említett vállalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyen jelentős jövedelem maradjon helyben, ezért is kiemelt figyelemmel követjük a tevékenységük, és bármilyen felkérésben maximálisan mellettük állunk. Köszönet a vállalatok menedzsmentjének, hiszen fejlesztéseik és munkájuk révén profitálnak a települések és a megye ezekből az összegekből. Hargita Megye Tanácsa részéről a turizmusra fordítjuk a rendelkezésre álló összeget, ugyanis komplex ajánlatokban, csomagokban gondolkodunk, nem csupán egy-egy turisztikai látványosság vagy szolgáltatás népszerűsítésében” – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott Cseke Attila fejlesztési miniszternek és az RMDSZ csapatának az elért eredményért, illetve hozzátette, továbbra is fenntartják a rendelkezés kiterjesztését más bányailletékekre is, mint a többi altalajkincs bányászatára vonatkozóan, például a parajdi sóbánya esetében.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.