fbpx
????????????????????????????????????

A turizmus területén vállalkozók versenyképességét növelnék

A turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozók fejlesztését célzó projektben vesz részt Hargita Megye Tanácsa partnerként. A RuralGrowth elnevezésű projekt („RuralGrowth – increasing competitiveness of SMEs in the rural visitor economy sector” – A növekedés elősegítése a vidéki térségben  – a turizmus ágazatában lévő kkv-k versenyképességének növelése a vidéki térségben) az Interreg Europe programban nyert támogatást, a helyi érintettek első találkozóját december 20-án, kedden szervezték a megyeházán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, mely területeken kell még dolgozni továbbra is.

– Hargita megyében vannak jó kezdeményezések, de ahhoz, hogy ezekből gazdasági haszon is termelődjön még sokat kell gondolkodni. A projekt célja, hogy megfigyeljük milyen jó gyakorlatok vannak más országokban, és ezekből mit tudnánk megyénkben is alkalmazni. Dolgoznunk kell például a munkahelyek teremtésén, a vendégéjszakák számának növelésén, de ehhez arra is szükség van, hogy a vállalkozók jobban bízzanak egymásban, és összefogjanak – fejtette ki a megyeelnök.

Farkas Enikő projektmenedzser ismertette a részleteket. Elhangzott, a projekt vezető partnere Nagykanizsa Város Önkormányzata, célkitűzése a turizmus területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a vidéki térségben, szakpolitikák fejlesztése az adott területen és innovatív megoldások bevezetése. A program összköltsége 1.704.948 euró, amelyből Hargita Megye Tanácsának saját költsége 2.441 euró, az utóbbi összeget népszerűsítő események és műhelymunkák megszervezésére, valamint a partnertalálkozókra való kiutazásra használják. A projekt időtartama 54 hónap.

Csilip Árpád a projektmenedzser asszisztens a projekt keretében történt hollandiai partnertalálkozó eredményeit mutatta be. Kiderült hasonló problémákkal küzdenek a résztvevők, mint a fiatalok nem térnek vissza szülőhelyükre, helyette nagyobb városokba vagy külföldre költöznek, továbbá nem mutatnak különösebb vállalkozási kedvet. Jó gyakorlatként kiemelte, hogy ellátogattak egy olyan farmra, ahol a tulajdonos maga állít elő tejtermékeket, ezeket saját üzletben értékesíti, továbbá megnéztek egy biofarmot is, ahol fogyatékkal élő személyek dolgoznak.

A bemutatókat követően az érintettek megfogalmazták, milyen problémákat tapasztalnak a megyében, köztük szerepelt, hogy sok a turisták számára láthatatlan látnivaló a megyében, vannak programcsomagok, de a szolgáltatók nem elég nyitottak ezek iránt, a turistaösvények veszélyesek a vadállatok miatt, hiányzik a szervezett együttműködés a vállalkozók között, körülményes és nem vállalkozóbarát a pályázatrendszer, akik pedig támogatást nyernek, nem minden esetben fogalmaznak meg reális terveket, olcsó munkaerőt foglalkoztatnak a vállalkozók ezért nincs profizmus.

Csíkszereda, 2016. december 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.