fbpx

A veteránözvegyeket is köszöntötték a nők napján

Veteránözvegyeket kerestek fel a Nők Nemzetközi Napja alkalmából március 8-án Hargita Megye Tanácsának képviselői. A Homoródalmáson élő Kusztora Irmát és az etédi Szilveszter Ilonát Bíró Barna Botond alelnök kereste fel Tikosi László, illetve Szőcs László polgármesterekkel, Csíkszeredában Márton Annát pedig – aki Márton Árpád festőművész édesanyja, és idén a 100. életévét tölti – Szőcs-Mátyás István vezérigazgató.

Az elöljárók ajándékkosarat és virágot, illetve köszöntőlevelet adtak át az idős asszonyoknak.

A férfiak mellett a nők is mindig részt vettek a harcokban – általában kisegítő szerepet vállalva – támogatták a katonák harctéri erőfeszítéseit. A családról való gondoskodás, a gyermekek nevelése, az idősek, betegek gondozása mellett a hátországban az ő feladatuk volt a termelés fenntartása, a gazdaság igazgatása. Nélkülözhetetlen szerepet töltöttek be az ellátás és gondozás területein, több mint négy évszázadon át kísérői voltak a haderőknek, sokan közülük férfiruhát öltöttek, és a fegyveres harcokból is aktívan kivették részüket. Nem feledkezhetünk meg a veteránok özvegyeiről sem. Mindennap ünnepelhetnénk őket, hiszen helytállnak családanyaként, házastársként, beosztottként vagy vezetőként egyaránt – áll a Borboly Csaba elnök és Bíró Barna Botond alelnök által aláírt, a veteránözvegyeknek átadott köszöntőlevélben.

A veteránözvegyek névsora a Honvédelmi Minisztériumtól érkezett Hargita Megye Tanácsához, és mindkét intézmény fontosnak tartja, hogy az idős asszonyok határozottságukért, áldozatvállalásukért megkapják a nekik járó tiszteletet.

Csíkszereda, 2017. március 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.