fbpx

Aláírták az egyház-támogatási szerződéseket

Tizenkilenc egyház-támogatási szerződést írtak alá összesen több mint 50 ezer lej értékben Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén május 6-án, kedden olyan rendezvényekre, amelyek nyerteseknek bizonyultak Hargita Megye Tanácsa idei pályázati kiírásán. A nyilvános szerződés-aláíráson három felekezet udvarhelyszéki képviselői vettek részt: Mátyás Károly római katolikus főesperes, Kántor Csaba református esperes, Lőrinczi Lajos unitárius esperes, továbbá helyi plébánosok és lelkészek.

Az ünnepélyes szerződés-aláírás előtt Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte az eseményen megjelent egyházi méltóságokat, kiemelve, hogy Udvarhelyszék felekezeti sokszínűségét is jelzi a támogatott rendezvények nagy száma, hiszen a három felekezet révén ez a térség több pályáztatott egyházi rendezvénnyel rendelkezik most, mint a megye másik két térsége.

– Udvarhelyszékre nemcsak a felekezeti sokszínűség és az erőteljes ökumenizmus jellemző, hiszen arányosan itt van a legtöbb kistelepülése a megyének, emiatt pedig az egyház társadalmi és közösségerősítő szerepe is nagyon hangsúlyosan jelenik meg Székelyföld eme részén – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem csoda, hogy az egyház közösségépítő munkája hatékonyabb más intézményekhez képest, hiszen ezeréves tapasztalattal rendelkezik.

Az egyházi vezetők egybehangzó véleménye az volt, hogy a pályázati program keretében támogatott rendezvényeknek, valamint a felekezetek munkásságának is az egyik legfontosabb célkitűzése az ifjúság nevelése, a fiatalokkal való törődés kell, hogy legyen – hiszen, Lőrinczi Lajos unitárius esperes szavaival élve, az elmúlt években az egyház által adminisztrált épített örökség megőrzését is szem előtt tartották, az önkormányzatok és más partnerek támogatásával, de ezeket az épületeket élettel, fiatalokkal kell betölteni.

A történelmi felekezetek képviselői értékelték a megyei tanács támogatását hangsúlyozva, hogy a különböző közösségi programokra szánt összegek, a sok esetben kovászerővel bíró résztámogatások nagymértékben megtérülnek a kisebb-nagyobb települések életében.

Székelyudvarhely, 2014. május 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.