fbpx

Alcsíki tangazdaság kialakításának lehetőségéről egyeztettek

A Tivai Nagy Imre Szakközépiskola keretében egy alcsíki tangazdaság kialakításának lehetőségéről értekeztek Csíkszentmártonban november 17-én. A megbeszélésen részt vett Gergely András polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, Görbe Péter főtanfelügyelő, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, Kolozsvári Tibor, a szentsimoni tangazdaság munkatársa, Vizi István, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, valamint a helyi közbirtokosságok elnökei és azok a helyi meghatározó gazdasági szereplők, akik hatékonyan hozzájárulhatnak e kérdés továbbgondolásához.

Gergely András elmondta, azzal a céllal szervezték a találkozót, hogy felmérjék a tangazdaság kialakításának lehetséges módozatait, lehetőségeit, hiszen igény van megfelelően képzett szakemberekre, ugyanakkor a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola megfelelő keretet biztosíthat annak működtetésére. Ennek érdekében uniós pályázat előkészítésén dolgoznak.

Borboly Csaba kiemelte, sok éve foglalkoznak a szakoktatás kérdésével, és a sokéves próbálkozás után akkor lehet előrelépés a kérdésben, ha az összes érdekelt szereplő  összefog a cél érdekében. Fontos, hogy a szülők és tanulók meglássák a lehetőséget a szakoktatásban, a gyerekek akarjanak tanulni, szakmát elsajátítani.

– Csíkszentsimoni bázissal elindult a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium, amely jelenleg is jelentősen ráerősít a szakközépiskola működésére. Ezt a tudást is felhasználhatjuk egy tangazdaság kialakításában, ha a közösség, a térség akarja. Ha van összefogás, akkor lehet forrásokat mozgatni, ezért kellene ma elindítani egy összefogást, amely alapján tovább lehet lépni, ösztöndíjakat, versenyeket szervezni, bővíteni a szakiskola felszereltségét – emelte ki Borboly Csaba.

A felek megegyeztek abban, hogy a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal pályázatot nyújt be egy növénytermesztési tangazdaság létrehozására, eszközökkel való felszerelésére, önerőből pedig vállalják egy tankonyha elkészítését, amely a vendéglátóipari szak diákjainak és oktatóinak nyújt gyakorlatozási lehetőséget.

Csíkszereda, 2015. november 17.

 990 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás