fbpx

AszfaltFeszt helyi értékekkel és az idősek megbecsülésével

Október elsején, vasárnap egész napos rendezvénysorozat keretében adták át ünnepélyesen a büdösfürdői utat. Az AszfaltFeszt névre keresztelt eseményt Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszentkirály és Csíkszentimre község polgármesteri hivatala szervezte.

A nap zenés toborzóval vette kezdetét, majd több kategóriában meghirdetett amatőr bicikliverseny startolt mintegy nyolcvan versenyző részvételével. Az ünnepi szentmisét Csató Béla cíkszentkirályi plébános celebrálta, melynek végén köszöntötték a szépkorúakat is az Idősek Világnapja alkalmából.

Az ünnepi szentmisén részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is. A megyeelnök a szentmise végén köszöntötte az időseket:

– Önök azért dolgoztak és fáradoztak, hogy megteremtsék a mi jövőnket, remélve, hogy könnyebb és szebb lehet, mint az önöké volt. Nekünk pedig ugyancsak az a nemes feladat jut, hogy mi a gyerekeink és unokáink jövőjét alapozhatjuk meg munkák, példamutatásunk, emberségünk és egész életünk által. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség van a generációk közötti jó kapcsolatra, a kommunikációra, az egymás megbecsülésére – fogalmazott köszöntőjében Borboly Csaba.

Az ünneplő sokaság a fúvószenekar vezetésével az útavató ünnepség helyszínére vonult át, ahol a csíkszentimrei Fehér Liliom néptánccsoport és a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport lépett fel.

A több száz megjelentet elsőként Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere köszöntötte, akik kiemelték mekkora jelentőséggel bír a leaszfaltozott út Büdösfürdő életében, ami jó hatással lesz a környék turizmusára is.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetet mondott a munkaközösségnek és maga mellé szólította mindazokat, akik a háttérből tettek azért, hogy az út elkészüljön és az AszfaltFeszt megvalósuljon.

AszfaltFeszt1

– Amiben sokan nem hittek néhány évvel ezelőtt, az mára valósággá vált: aszfaltúton juthatunk el Büdösfürdőre. Az egész napos esemény méltó alkalom a sokéves munka megünneplésére, hiszen a sokszor lehetetlennek tűnő helyzet ellenére valósítottuk meg a szóban forgó út korszerűsítését – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A büdösfürdői út felújítási munkái már 2007-2008-ban elkezdődtek karbantartási szinten. 2010-ben mintegy 3,2 km úton már aszfaltszőnyeg terítésére is sor került, amelyet 2012-ben 1 km–el hosszabítottak meg. A hátralevő útszakasz felújítására 2015-ös év folyamán kötödött meg az első szerződés, amelyet még kettő követett és eredményképpen megvalósult 10 km út modernizálása 2 év alatt három szakaszban.

Ez magában foglalta a földmunkákat, 20 cm ballaszt és 15 cm törtkő elhelyezését, sáncok kiásását, padkák kialakítását, átereszek helyrehozását/kicserélését, egy 5 cm-es kötőréteg aszfalt és egy 4 cm-es koptatóréteg aszfalt elterítését.

A szerződések összértéke: megközelítőleg 8 millió lej (7.916.697,14 lej ÁFÁ-val), amely saját költségvetésből (43%) valamint az Országos Helyi Fejlesztési Programból (57%) volt finanszírozva.

– Az út munkálatai során újra megbizonyosodhattunk arról, hogy összefogással, közös erővel szinte bármit elérhetünk. Itt köszönném meg Csíkszentimre és Csíkszentkirály községeknek, hogy biztosítottak a támogatásukról. Számtalanszor kijöttek a polgármester urak is a munkálatokhoz, itt voltak, követték az eseményeket. Köszönet nekik mindezért – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

Az amatőr kerékpárverseny díjazottjainak járó elismeréseket Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros-szövetség elnöke, Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos adták át.

A közös ima után Csató Béla plébános Isten áldását kérte az útra. Időközben elkészült az ízletes pityókás tokány is, a további jó hangulatról a madarasi népi zenekar gondoskodott. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás jóvoltából gyermekprogramok és kézműves foglalkozások várták a fiatalabb korosztály.

Az AszfaltFesztről készített fotóalbum itt tekinthető meg.

Csíkszereda, 2017. október 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.