fbpx

Átadták a 2015-ös Székelyföld-díjakat

A VI. Székelyföld Napok részeként október 15-én, csütörtök délelőtt a Székelyföld Galériában adták át az idei Székelyföld-díjakat a folyóirat munkatársainak.

A Székelyföld folyóirat 1997 októberétől jelenik meg a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Kiadóhivatalnál, ezért minden év októberében adják át hagyományosan a Székelyföld-díjakat.

Lövétei Lázár László főszerkesztő emlékeztette a jelenlévőket, hogy októbertől-októberig tart egy naptári év a Székelyföld folyóirat számára, hisz az első lapszám 1997. októberében jelent meg. „Szerencsés egybeesés, hogy a díjátadó a Székelyföld Napok idejére esett, így annak szerves részét képezi” – hangsúlyozta a főszerkesztő. Külön köszöntötte a nagyszámú jelenlévő közül Szarka Gábort, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának konzulját és Rigó Mihályt, Homoródalmás polgármesterét, aki a Szabó Gyula-emlékdíjat adta át.

Az idei díjazottak: Adorjáni Anna író, Borsodi L. László költő, kritikus, Obrusánszky Borbála néprajzkutató, orientalista, valamint Szepesi Attila Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze.  A nem székelyföldi alkotóknak járó elismerést, a Székely Bicskarend Díjat idén Szepesi Attila vehette át, a a Szabó Gyula Debütdíjat Adorjáni Anna nyerte el.

A díjazottak laudációit a Székelyföld folyóirat szerkesztői – Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos, Fekete Vince és György Attila – olvasták fel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is gratulál a díjazottaknak, munkájukhoz további sok sikert kíván. „Minden irodalmi és szépirodalmi alkotás, emberebbé tesz, és segít jól érezni magunkat és ráerősít, hogy közösségben próbáljuk még inkább elképzelni jövőnket, ehhez kívánok erőt és alkotói kedvet a díjazottaknak” – fogalmazott a tanácselnök.

Csíkszereda, 2015. október 15.

 620 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás