fbpx

Átadták a Korond felé vezető leaszfaltozott atyhai utat

Átadták a 136A jelzésű megyei út a 13A jelzésű országútig leaszfaltozott szakaszát október 26-án. Sok munka árán, de sikerült a tavaly a több éves holtpontról kimozdítani a beruházást, így elkészülhetett a munkálat, amelyet a helyiek, Hargita Megye Tanácsa képviselői és elöljárók jelenlétében ünnepélyes körülmények között adtak át.

A munkálatok során alapoztak balaszttal és tört kővel, illetve két réteg aszfaltot öntöttek a Korond fele vezető útszakaszra, 5 cm-es kötőréteget és 4 cm-es kopóréteget. Ahol szükséges volt, megoldották a vízelvezetést sáncok ásásával és átereszek kialakításával, a falun kívüli nagyon keskeny utat szélesítették. Feljavították a kapubejáratokat és a mellékutcákat. A felújított útszakasz hossza hozzávetőleg 6 km, a beruházás teljes összege több mint 5 millió lej.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy lehetetlen helyzetben találta ezt az utat 2016-ban, innen kellett újrakezdeni mindent, amikor mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen, és akár 3-4 éves pereskedés után kerülhet sor újabb munkálatokra. Mégis a helyiek biztatására, a hivatal csapata vállalásával nekifogtak a munkának. Az út miatti szintkülönbséget kitöltötték balaszttal, és mindenhol megoldódott a zavartalan bejárás a háztartások bejáratához a község közreműködésével, ami jó példa arra, hogy a megyei tanács és a helyi önkormányzat együttműködésében lehet dolgozni.

Mint korábban többször beszámoltunk, miután a megyeelnök átvette az utat, a folyamatos helyszíneléseknek és a lakossági konzultációknak köszönhetően sikerült kimozdítani a több éve holtpontra jutott beruházást.

Katona Mihály, Korond község polgármestere az október 26-i átadáson azt hangsúlyozta, az összefogásnak köszönhetően sikerült Atyhát összekötni a községközponttal és Székelyfölddel. Továbbá köszönetet mondott a megyei tanács munkaközösségének, az utakért felelős munkatársaknak a kifejtett a munkáért, az atyhaiaknak a türelemért, és mindenkinek, aki hozzájárult a beruházás megvalósulásához. Hozzátette: az aszfaltos út lehetővé teszi, hogy az állattartás mellett a turizmus felé is nyisson a lakosság, amely pozitív hatással lesz a fiatalok itthon maradására is.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő gratulált a megyei tanács munkaközösségének azért az energiáért, amit a megyei dolgok ügyére fordít, mint az atyhai út rendbetétele, vagy a Székely termékek határokon túli népszerűsítése. A nemzet kérdését a vidék kérdésével kell kezdeni, fogalmazta meg a képviselő.

Borboly Csaba elnézést kért a munkálatok alatti kellemetlenségért, és megköszönte az atyhaiaknak az összefogást, kiemelten Győrfi József falufelelősnek a munkáját. Bemutatta a megyei tanács ezen útért felelős csapatát, akik vezették az előkészítést, a munkát: Pápai Károlyt, Chiorean Adriant, Ötvös Editet, Fülöp Otíliát és Pethő Zsuzsannát. Ebben az országban, ha valami elakad, nem mindegy, ki veszi kézbe, fejtette ki a megyeelnök, és Pethő Zsuzsannát a törvény által megengedett maximális prémiummal jutalmazta kifejtett munkájáért.

Folytatják a munkát, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke, tervezés alatt van az Atyha-Etéd közötti szakasz, illetve Kőrispatakon ma írják alá a kivitelezésre vonatkozó szerződést. Ezeknek az utaknak a rendbe tétele nagyban hozzájárul a turizmus fellendüléséhez.

– Összefogásban, jó kedvvel olyan dolgokat tudunk kivitelezni, amik az itthon maradást segítik – fogalmazta meg Borboly Csaba.

Győrfi József falufelelős köszönetét fejezte ki az út rendbetételéért, amely beköti a falut a megyei és székelyföldi körforgásba.

A leaszfaltozott utat Adorján Imre plébános áldotta meg, majd a jelenlevők egy emléklapot írtak alá a sikeres közös munkára vonatkozóan.

A beruházás részletei és a témában kiadott korábbi sajtóközleményeink az alábbi linken találhatók: http://investitii.hargitamegye.ro/node/129

Az eseményen készült további fotók megtekinthetők Borboly Csaba közösségi oldalán:

A helyszínen készült felvétel megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

Csíkszereda, 2017. október 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.