fbpx

Az autonómia a szülőföld szeretetét jelenti

Idén is folytatódik Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének nagysikerű Kiskertész programja, amelyre évről-évre egyre több IV-VII. osztályos diák jelentkezik. Idén a megye negyven tanintézetéből több mint 800 kisiskolás próbálja ki a kertészkedést a program keretében.  A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója április 8-án, hétfőn délelőtt átadták a vetőmagokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum tanulóinak. Az elkövetkező napokban a többi benevezett iskola és osztályközösség is megkapja a csomagot, amely a magok mellett útmutatást és hasznos információkat is tartalmaz a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. A program során a tanulók saját zöldségeskertet alakítanak ki, és év végén díjazzák a legjobbakat.

– A Kiskertész programmal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén már fiatal korban megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennünk a (szülő)föld iránti szeretet, ami az autonómiánk alapja – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Idén ti vagyok a Robinsonok, akik a saját magatok és családotok számára a zöldséget megpróbáljátok megtermelni. Megfogjátok tapasztalni milyen jó dolog, amikor a család megkóstolja azt a borsólevest vagy friss zöldséget, amelyet gondoskodással neveltetek, készítettetek el – mondta a fiataloknak a megyeitanács-elnök.

Az idei év újdonsága, hogy a csomagban a borsó, retek, saláta és cukkini mellett három új vetőmag – sütőtök, cékla és uborka – is helyet kapott, a hasznos tudnivalókat, jótanácsokat tartlmazó kiadvány mellett – mondta el Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.

A művészeti iskolában lelkes kiskertészek meséltek a tapasztalataikról:

A korábbi évekről szóló hírek, fotók megtekinthetőek a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/kiskerteszprogram/

A Kiskertész program keretében idén is meghirdetik a Facebook-os versenyt, ahol a kiskertet ábrázoló képre augusztus 31-ig legtöbb kedvelést gyűjtő személyt díjazzák.

Csíkszereda, 2019. április 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.