fbpx
?

Az érintettek együttműködésével lendítenék fel a szakoktatást

Gyárlátogatást tartottak és a szakoktatásról tárgyaltak január 27-én, szerdán Gyergyószentmiklóson Hargita Megye Tanácsának szervezésében. A jelenlevők egy textilipari egységet látogattak meg, de a megbeszélés során a faipar szakterülete is terítékre került. A találkozó egy eseménysorozat része volt, Gyergyószentmiklóson korábban tartottak gazdasági konferenciát, illetve egy fórum keretében beszélgettek az iskolaigazgatókkal a tennivalókról.

A szerdai eseményen Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Barabás Csaba, az intézmény beruházásvonzási irodájának vezetője és Eigel Tibor, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója. Továbbá részt vettek Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós megbízott polgármestere, Görbe Péter megyei főtenfelügyelő, az Arbor Vállalkozók Szövetségének vezetősége és Gyergyó környéki iskolaigazgatók.

– A fő cél a vállalkozók és az oktatási intézmények együttműködése. Hargita Megye Tanácsa szorgalmazza és kiemelten kívánja támogatni azokat az oktatási intézményeket, amelyek a helyi munkapiacra termelnek munkaerőt, és ebbe a tervbe szeretnénk bevonni a helyi vállalkozókat is – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, de korábban is szorgalmazta a szakképzés fellendítését.

Az új szakok indítása miatt is fontos volt a gyárlátogatás, hiszen így a főtanfelügyelő, valamint az iskolaigazgatók személyesen tájékozódhattak a munkakörülményekről, és megbeszélhették a gyakorlati lehetőségeket.

A gyárlátogatás utáni egyeztetésen szóba került egy együttműködési protokoll megfogalmazása, amelyet a főtanfelügyelőség, helyi vállalkozói szervezetek, az iskolák, a helyi, valamint a megyei önkormányzat írna alá. A protokoll azt tartalmazná, hogy ki mivel támogatná, mit tud vállalni a minőségi szakoktatásért. A vállalkozói szervezetek is részt vállalnának abban, hogy gyárlátogatásokat szervezzenek, javaslatokat fogalmazzanak meg a tantervbe, lehetőséget biztosítsanak a diákoknak a szakmai gyakorlatra, illetve a diákmunkára, összegezte Barabás Csaba.

Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa elkötelezett, hogy az iskolaigazgatók és a vállalkozók hasonló jellegű igényeit támogassa, ezért várják a megye minden részéről a kezdeményezéseket, megkereséseket.

A megyei tanács célja, hogy minél több friss diplomás tudjon a szakmájában elhelyezkedni, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget és a fiatalok elvándorlását – hangsúlyozta a téma kapcsán Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. január 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.