fbpx

Az önkormányzatok fontosnak tartják a történelmi egyházak támogatását

Az idei Csík-térségi pályázatokról tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba és Korodi Attila

Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda önkormányzatának vezetősége és döntéshozó testülete is fontosnak tartja a történelmi egyházak támogatását, beruházásaikra, programjaik finanszírozására évente hirdetnek pályázati programot. A finanszírozás a megye minden térségét érinti, az idei évben, a Csík-térség pozitívan elbírált pályázatairól sajtótájékoztatón számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve Korodi Attila polgármester a csíkszeredai támogatásokról, Csíkszeredában, a Kalász negyedi Szent Ágoston plébánián május 25-én.

Hargita Megye Tanács idén 4 millió lejes keretből támogatja a megye történelmi egyházait, ebből egymillió lejjel a Csík- térségi római katolikus, református, unitárius és evangélikus egyházközségeket. Ezek között támogatják a Szent Ágoston templom ikonikus tornyának felújítását, a madéfalvi templom felújítását, a csíkszeredai Szent Kereszt templom tornyának munkálatait, a püspöki rezidencia javítását, említett néhány példát Borboly Csaba.

“Azért tartjuk fontosnak ezeket a fejlesztéseket, beruházásokat, mert az egyházaknak nincs olyan bevételi forrásuk, hogy ezeket önerőből el tudják végezni. Az idei pályázatok kapcsán is hiszem, hogy a pénzügyi támogatások a legjobb helyre kerülnek. Külön örülök annak, hogy a csíkszeredai városvezetés az utóbbi években egyre inkább szerepet vállal a történelmi egyházak támogatásában, és jelentős összeggel járul hozzá, hogy eredményesen tudjanak működni. Hisszük, hogy történelmi egyházainknak fontos szerepük van a közösségformálásban és közösségeink megtartásában, támogatásuk továbbra is prioritás lesz munkánkban” – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda városvezetése fontosnak tartja a város területén működő, a törvény által elismert egyházak támogatását. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2020-hoz képest megduplázódott az egyházak által, pályázati úton igényelhető támogatások értéke.

„2021 óta minden év elején átbeszéljük az egyházközségek képviselőivel azokat a tervezett fejlesztési-javítási munkálatokat, amelyeket önkormányzatként támogathatunk annak érdekében, hogy templomaink ne elszigetelt pontokként, hanem valódi közösségi házakként működhessenek” – mutott rá Korodi Attila polgármester.

Az elöljáró elmondta, a Szent Ágoston egyházközség 160 ezer lejt igényelt a várostól a templom tornyának külső javítására, szigetelésére. Ez kiegészül a megyei tanács támogatásával, így a plébánia komoly lépést tud tenni annak érdekében, hogy a Pénzes József templomépítő atya hagyatéka Bálint Emil jelenlegi plébános jóvoltából megvalósuljon.

„A lelki élet kiteljesedését támogatjuk ezáltal” – hangsúlyozta a polgármester.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.