fbpx

Az ország legnagyobb régizenei fesztiváljára várják az érdeklődőket

Táncolva ugrálni, dalolva zengeni mottóval szervezik meg idén július 14–17. között az ország legrégebbi és legnagyobb régizenei fesztiválját, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A fesztivál tavaly elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó EFFE minősítést, és tagja a REMA európai régizenei hálózatnak. Filip Ignác művészeti vezető a hétfőn, július 11-én tartott sajtótájékoztatón ismertette a programot, amelyre már holnaptól várják az érdeklődőket a sajtótájékoztatónak is helyet adó csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dísztermében, valamint a Petőfi Kávéházban. A művészeti vezető elmondása szerint az idei rendezvény főtémája a német zene, amelyben helyet kap a jellegzetes erdélyi szász zene is.

Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében a Fesztivál idei kiadása tíz ország 15 együttesét és 5 egyéni előadóját vonultatja fel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Csíkszereda Székelyföld spirituális fővárosa, köszönhetően a térségben szervezett olyan népszerű és színvonalas rendezvényeknek, mint a Régizene Fesztivál. – Ebben a néhány napban fontos, hogy az emberek bekapcsolódjanak a programokba, akár a családdal együtt. Feltöltődve a zene szépsége által tudunk előre haladni, tervezni és céljainkat megvalósítani – emelte ki a megyeelnök hangsúlyozva, hogy tovább kell dolgozni annak érdekében, hogy még többen megismerjék a fesztivált és általa térségünket, vonzóvá téve a turisták számára, akiknek színes és minőségi kikapcsolódási lehetőséget kell nyújtani.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a rendezvényt a város és a megyei tanács gyümölcsöző kapcsolata egy újabb stációjának nevezte az Ezer Székely Leány Napja mellett, reményeit kifejtve, hogy a jövőben az ehhez hasonló tartalmas kapcsolatokat még inkább elmélyítik. A spirituális tartalom mellett a turisztikai potenciálját is ki kell használni a rendezvénynek, emelte ki az alpolgármester is.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője megköszönve a szervező csapat, a támogatók és az önkéntesek segítségét egy olyan egyedi fesztivált mutathatott be, amely egy új, lendületes és kreatív médiacsapattal idén szélesebb körben tudták lefedni a médiafelületeket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem egy koncertsorozatról van szó, hanem egy olyan univerzumról, ahol összehangolt, fegyelmzett munka zajlik: oktatás, próbák, kottacserék, utcai és kávéházi zenélés, zenészek és közönség találkozása. A fesztivál idei kiadása a tavaly elhunyt Kobzos Kiss Tamás emlékének is áldoz, aki több mint húsz évig volt vendége a rendezvénynek.

Ferencz Angéla ugyanakkor felhívta a figyelmet a sajtótalálkozókra is, amelyen július 13–17. között minden nap 10 órától a csíkszeredai Korona Étteremben beszélgethetnek el a fesztivál egy-egy fellépőjével.

A fesztivál programját és még több információt a regizene.ro honlapon, valamint a közösségi oldalon találnak.

Csíkszereda, 2016. július 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.