fbpx

Bács-Kiskun megyei vállalkozó fektetne be megyénkben

Folytatják a tárgyalásokat Bács-Kiskun testvérmegyénkkel, ahonnan egy vágóhíd üzemeltető érdeklődik a Hargita megyei lehetőségekről. Korábban Kézdivásárhelyen találkoztak Borboly Csaba és Rideg László, a testvérmegyék elnökei, és egyeztették a közös projekteket. A magyarországi vállalkozó egyelőre élőállatokat vásárolna fel, ezt követően mérlegelné egy üzem létrehozásának lehetőségeit megyénkben is. Az elképzelés szerint a vágópontok helyett kifizetődőbb egy nagyobb vágóhíd üzemeltetése, amely a helyi piacok mellett külföldi piacot is kiszolgálna, ezzel azonban nem kívánnak konkurenciát teremteni a kis vágóhidaknak.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője és három Hargita megyei gazda múlt heti magyarországi látogatásukat követően Csíkszeredában a megyeházán is egyeztettek a gazdákkal, hogy felmérjék, részükről van-e érdeklődés az együttműködésre, folytassák-e a tárgyalásokat a vállalkozóval. A szarvasmarha-tenyésztők nehézségekbe ütköznek a selejt állatok, borjak, húsmarhák értékesítésénél. Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete magyarországi partnerkapcsolatok létesítésével igyekszik segíteni a gazdáknak. Ennek érdekében a Vidékfejlesztési Egyesület felkérő levelet küldött öt magyarországi nagy kapacitású vágóhidat üzemeltető cég vezetőjéhez. Két helyről érkezett válasz, és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének meghívására egy négy tagból álló küldöttség meglátogatta a kiskunmajsai érdeklődőt. A csíkszeredai egyeztetésen elhangzott, hogy ha helyből is van érdeklődés, szervezett körülmények között, szerződések alapján állatokat eladni, folytatják az elkezdett munkát. Az elkövetkezőkben felméréseket végeznek a településeken a felvásárolható egyedek számára vonatkozóan. Az együttműködéshez gyűjtőhelyek létesítése is szükséges, valamint a későbbiekben ausztriai mintára néhány gazda borjú nevelésre is átállhat.

A tervek szerint a vállalkozó első évben élőállatokat vásárolna fel, ezt követően, ha lesz rá megfelelő együttműködés, a vágóhíd létrehozására is sor kerülhet.

Márton István szerint Hargita megyéből megközelítőleg 15 ezer vágásra, illetve hizlalásra szánható egyeddel lehet számolni évente. A szarvasmarha mellett a vállalkozó nyitott juhok felvásárlására is.

Az egyesület képviselői és a vállalkozó a következő hetekben tervezik felkeresni a megye juh- és szarvasmarha tenyésztőit, hogy az érdeklődő gazdáktól megtudják, hány egyedre számíthatnak.

Borboly Csaba fontosnak nevezte, hogy a megye állattenyésztői együtt, egymást segítve gazdálkodjanak, hiszen így lehet erős, fenntartható gazdaságot üzemeltetni. – Hargita Megye Tanácsa részéről minden támogatást igyekszünk megadni gazdáinknak, testvérmegyei kapcsolatainkat is kihasználva – mondta a megyeelnök hozzátéve nagy probléma, hogy jelenleg nincs működőképes, engedélyezett vágóhíd a megyében. Szerinte ugyanis hosszútávon egy üzem létrehozása lenne a megoldás a gazdák helyzetére, hogy ne élőállatként, hanem helyben feldolgozva tudják értékesíteni. A megyei tanács és alintézménye ennek érdekében is tesz erőfeszítéseket, amelyhez a gazdák együttműködésére is szükség van.

Csíkszereda, 2017. március 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.