fbpx

Baj van azzal az országgal, amelyik nem tudja megvédeni állampolgárait

Újabb medvetámadás történt Hargita megyében mióta a környezetvédelmi miniszter, Grațiela Gavrilescu közvitára bocsátotta az emberekre támadó, illetve lakott településekre bejáró medvékre vonatkozó, beavatkozási kvótáról szóló minisztériumi rendeletet. Ezúttal Madaras közelében sebesült meg két ember, akiket sérüléseik miatt a kórházba szállítottak, így hat főre nőtt a medvék által megtámadott személyek száma 2017-ben Hargita megyében. A szükséges procedúrát betartva a kvótára vonatkozó rendelet csak augusztus 15-én léphet érvénybe, ezért levélben fordul a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba a miniszterelnökhöz, amelyben a közigazgatásban történő döntési folyamatok átláthatóságára vonatkozó 52-es törvény módosítását kéri.

– Ha nem lenne félelem, és provokátorok , akik nem látják be, hogy tenni kell valamit az embereket megtámadó veszélyes medvék ügyében, akkor ez a két ember sem jutott volna Madarason ebbe a helyzetbe. A kormány sürgősen döntést kell hozzon, hiszen emberi életekről van szó, akik nem külföldre mentek dolgozni, hanem itthon kerestek megélhetést, biztosítanunk kell számukra a védelmet, a biztonságot. A megyében sok ember számára a gazdálkodás és az állattartás jelenti a megélhetést, ezért elfogadhatatlan, hogy elveszítsék állataikat, termésüket, vagy ők maguk is veszélybe kerüljenek miközben végzik ezt a tevékenységet. Kérni fogom a kormánytól, hogy módosítsák a 52-es törvényt lehetővé téve, hogy azon rendeletek esetében, amelyek az emberi élet biztonságára vonatkoznak, mint az általunk kért beavatkozási kvóta is, ne kelljen megvárni az előírt harminc napot, mert további sérülések történhetnek, ahogyan az be is következett – nyilatkozta Borboly Csaba a madarasi támadás kapcsán.

A községben történt támadásról, illetve a medveproblémával kapcsolatosan Biró László polgármester is kifejtette véleményét:

– A medveprobléma nemcsak Madarast érinti, hanem az egész régió, több megye kiemelt nehézsége, ezért a polgármesterek, vadásztársaságok és közbirtokosságok összefogására van szükség, az utóbbinak jelentős mértékű területek adminisztrálásában van szerepe. A legdühítőbb, hogy helyi szinten nem vagyunk képesek megoldani a problémákat, nincs erre törvényes keretünk, hanem Bukarestbe kell utazzunk rendeletet kérni, véleményem szerint eszközöket kellene a rendelkezésünkre bocsássanak, hogy a problémáinkat képesek legyünk térség és megye szinten megoldani. Továbbá el kell dönteni melyek azok a területek, ahol legeltetünk, ahol etetjük a vadakat, és hol gazdálkodunk összhangot teremtve ezek között – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, az emberek korábban is együtt tudtak élni a vadakkal, és nem kellett Bukarestbe utazzanak, reméli nem egy magasabb szintről generált problémával állnak szembe.

Vadkárokról további információkat olvashatnak a  http://hargitamegye.ro/vadkarok.html oldalon.

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts .

A támadásról szóló bejegyzés elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1322377024476344/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. július 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.