fbpx

Begyűjtötte a kalákás igényléseket a megyei tanács

Az október 9-i határidőig 42 Hargita megyei önkormányzattól érkezett igénylés Hargita Megye Tanácsához, amelyben a kérelmezők megnevezik a szükséges felszereléseket, az elvégzendő munkálatokat a településükön található oktatási intézmények működési engedélyének kibocsátásához. Szerdán 15 óráig összesen 62 iskola és óvoda kért segítséget a megyei tanácstól annak kalákára való felhívása nyomán. Többnyire ajtókra, ablakokra, mosdók felszerelésére, fali- és padlócsempékre, gáz- vagy fáskazánra, csatornára, építkezési fára van szükségük a tanintézeteknek.

– Ma reggel ismét felhívással fordultam a polgármesterekhez és igazgatókhoz, hiszen mintegy 150 olyan épületről van tudomásunk, amelyeknél gond van, ennek ellenére kevesebb mint felének az esetében kértek támogatást. Az okairól érdeklődni fogok írásban a főtanfelügyelő asszonynál – nyilatkozta Borboly Csaba. – Kollégáim napokon belül elmennek az igénylésekben megjelölt helyszínekre, hogy felmérjék a terepet. Sok iskolát és óvodát kell felkeresniük néhány nap alatt, hogy minél hamarabb elbírálhassuk a kérelmeket. Ha minden igaz, a megyei tanács október 17-i soros ülésén határozatot hozunk a pénzösszegek kiutalásáról, és a következő napon már indulhat is a kaláka.

A megyeelnök arra kérte az érintett helyi önkormányzati, valamint intézményvezetőket, hogy az idő rövidségére való tekintettel készüljenek a munkára a szülőkkel, helyi vállalkozókkal együtt, a helyben igénybe vehető gépek és fellelhető anyagok előkészítésével. A megyeelnök hangsúlyozta: a polgármesterek további felelőssége, hogy egy mesterembert, szakfelügyelőt biztosítsanak.

Mint ismeretes, Borboly Csaba szeptember 30-án sajtótájékoztatón számolt be arról a kezdeményezéséről, amely szerint kalákarendszerben segítenék azokat a tanintézeteket, amelyek a megfelelő felszereltségük hiányában, nem kaptak működési engedélyt. Az elöljáró közösségi összefogásra buzdít, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni. Borboly Csaba ismertette: a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget arra, hogy a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogassák, például iskolák bezárása esetén. Hangsúlyozta, hogy elsősorban az építkezési anyag árának előteremtésével tudja támogatni a jelentkezőket. A szándék szerint az elbírálás után már az októberi tanácsülésen elkülönítik a szükséges pénzösszeget azokra a kérelmekre, amelyek zöld utat kapnak.

Az elöljáró korábban, a bejelentés napján felhívással fordult a Hargita megyei lakossághoz és vállalkozókhoz, hogy ha bárki bármilyen bontott építőanyaggal, akár egy zsák cementtel vagy más eszközzel segíteni tudja a bajban lévő óvodákat, iskolákat, jelezze a kalaka@hargitamegye.ro vagy a zolyazoltan@hargitamegye.ro e-mail címen, illetve a 0734-994 371 telefonszámon (Zólya Zoltán). A cégek közül eddig a Trilak Kft. és a Naturalpaint Kft., a sajtóorgánumok közül pedig az Erdély.ma és a Csíki Hírlap ajánlotta fel segítségét.

A Hargita stúdió által készített kisfilmet megtekinthetik a http://hargitatv.ro/2013/rengeteg-jelentkezo-a-kalakara/ linken, a Marosvásárhelyi Rádió e témában készített interjúja pedig meghallgatható itt: http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/miben_segithetunk/borboly_csaba_valaszol_1_2_3_4_5.html Hargita Megye Tanácsa létrehozta a Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért közösségi oldalt (https://www.facebook.com/kalakaHR), amelyen a legfrissebb információkat találják meg az érdeklődők, akárcsak a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2013. október 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.