fbpx

Bejegyezték a Csík Metropolisz Övezet Egyesületet

Fontos fejlesztési mérföldkőhöz érkezett Csíkszereda és a teljes csíki térség: hétfőn, március 1-jén hivatalosan is bejegyezték a Csík Metropolisz Övezet Egyesületet. Így 22 helyi önkormányzat és a megyei tanács társulásával létrejött (a marosvásárhelyi után) a Székelyföld második metropolisz övezete. Korodi Attila polgármester és az egyesület további vezetői sajtótájékoztatón nyomatékosították ennek a lépésnek a fontosságát.

 

Az egyesület létrejöttéről és céljairól beszámoló sajtótájékoztatót jelképes helyszínen, a teljes térséget szimbolizáló Mikó-vár előtt tartották. Jelen volt egyesületi elnökként Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila, alelnökként Borboly Csaba megyeitanács-elnök, vezetőségi tagokként pedig Kedves Róbert csíkszenttamási és Gergely Károly gyimesközéploki polgármester.

A metropolisz övezetek a nagyobb városok 30 km-es vonzáskörzetében jöhetnek létre. A társulásból így kimaradt Kászonaltíz és Balánbánya, de e kettő kivételével a teljes Alcsíki- és Felcsíki-medence, valamint a Hargita megyéhez tartozó két gyimesi község is részévé vált az egyesületnek.

„A kezdeményezés a térségünkben úttörő jellegű, mert olyan munkamódszert nyitunk meg, amely a következő időszakra nézve új perspektívát nyit meg a településeink fejlesztésében, és amely a teljes Csíki-medencére egyetlen infrastrukturális fejlesztési térségként tekint – fogalmazott Korodi Attila. – A mi szándékunkkal egybeesett az a kormányzati döntés is, amely a nagyvárosokhoz és vonzáskörzetükhöz köti a válsághelyzet utáni újrakezdést elősegítő uniós fejlesztési alapokat – mutatott rá a szerencsés időzítésre Csíkszereda polgármestere.

„Múlt év szeptemberében fogalmaztuk meg az RMDSZ Csíki Területi Szervezetével közösen a metropoliszövezet társulásának szükségességét, amelynek ma már megvan a jogi alapja. A társulás révén elkezdhetjük a közös fejlesztéseket, amelyet az RMDSZ kormányzati szerepvállalása megerősíthet. Egyik kihívás a tömegközlekedés újragondolása lesz, hiszen a növekedés mellett a légszennyezésre is figyelnünk kell. A települések mellett elkerülő utak építés egy kiemelt cél kell legyen az elkövetkezőkben. Új lehetőségek nyílnak meg az EU-s alapok lehívásánál, de ugyanakkor tovább kell dolgoznunk azon, hogy a Regionális Operatív Program, az Országos Helyreállítási Terv és más olyan fejlesztési programok Hargita megye fejlesztési igényeinek is megfeleljenek, szemben a nagy városokkal” – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

https://fb.watch/3-kDBFZuRB/

A két vidéki polgármester ugyanakkor elmondta: a közös fejlesztések révén közelebb kerülnek a környező községek Csíkszeredához.

Az egyesületi tevékenység uniós forrásokat nyit meg, és a gazdaságfejlesztés mellett többek között a tömegszállításban nyújt korszerű megoldásokat.

Korodi Attila elmondta: a következő hónapok a szakmai csapat létrehozásának és a térségi fejlesztési stratégia megalapozásának az időszaka lesz.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.