fbpx

Bérmálás az újjászületett templomban

Hargita Megye Tanácsa és a magyar kormány támogatása által Zeteváralján újjáépült és kibővült a  római katolikus templom, amalyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg, majd a bérmálás szentségében részítették a népviseletbe öltözött fiatalokat május elsején, vasárnap délben.

Az ünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács 2014-ben 30 000 lejes támogatást nyújtott a templom tetőzetére, 2015-ben 50 000 lejjel támogatta az orgonaépítést.

Köszöntőjében Borboly Csaba megyeelnök a Márton Áron Emlékév jegyében a boldogemlékű püspököt idézte: „Isteni parancs, hogy gyermekeinket szent hitükre megtanítsuk, vallá­sunk erkölcseire szoktassuk s az ősöktől átvett hagyományok szellemében és tiszteletében neveljük.”

Igen, ez a mi közös feladatunk! Hogy fiataljaink itthon maradjanak, vagy hazatérjenek, hogy itt álmodják meg jövőjüket, itthon alapítsanak családot, gyarapítsák nemzetünket. A templom menedék volt a régi korokban, és menedék a mai kor emberének is – fűzte hozzá Borboly Csaba.

A bérmálkozó fiataloknak azt kívánta, hogy maradjanak hűek hitükhöz, népünkhöz és legyenek közösségük oszlopai, amelyre jövőt építhetünk.

– Azt kívánom, hogy a hit, a remény és a szeretet legyen mindennapjaitok mozgató rugója – zárta köszöntőjét a megyevezető.

Csíkszereda, 2016. május 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.