fbpx

Beszámoltak eredményeikről a Hargita megyei hegyi- és barlangimentők

2013 a szakmai fejlődés éve volt

Gyergyószentmiklóson tartott évértékelő rendezvényt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata. Hétfőn, december 23-án az Anda Panzióban gyűltek össze a hegyimentők, és meghívásukra eljött Borboly Csaba is. A megyei tanács elnöke köszöntőjében hegyeink rendezési terve elkészítésének szükségességét hangsúlyozta, és elmondta, hogy ha a decentralizációs törvény érvénybe lép, akkor a megyei tanács megkapja az összes turisztikai hatáskört, ami a hegyimentők működésére is hatással lesz.

– Sok kihívás lesz a jövőben, ezért az önkéntesek keresésére, a képzésekre hangsúlyt kell fektetni, mert ha megvalósul a decentralizácó, akkor óriási munka vár ránk – mondta Borboly Csaba.

Az elöljáró szerint forrást kell találni az önkéntes hegyimentők bevetéseinek finanszírozására, akár hegyimentő-illeték bevezetésével, amivel növelhető lenne a csapatok létszáma is. Borboly Csaba ugyancsak fontosnak tartja, hogy a hegyimentők továbbra is szerepet vállaljanak a gyerekek környezettudatra, természetszeretetre  való nevelésében, és minél több iskolást vonjanak be a programokba. A megyeelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy tegyék meg erre vonatkozó javaslataikat.

– A megyei tanács elkötelezett az ügy iránt, és reméljük, hogy jövőre még többet tudunk tenni a hegyimentés, a hegyiturizmus terén – jelentette ki Borboly Csaba megköszönve a hegyi- és barlangimentők munkáját.

Fekete Örs, a közszolgálat vezetője beszámolt az idei eredményekről. 2013 a szakmai fejlődés éve volt: a búvárszakosztály haladó búvár képesítést szerzett, megalakult a barlangászcsapat, és újabb diplomás hegyimentőket képeztek ki. Minderre különösen szükség van, hiszen az év során a gyergyói térségben 135 baleset történt, Maroshévíz környékén 96, Udvarhelyszéken 146, Csíkban 117, és több mint 600 esetben riasztották a hegyimentőket különbőző események, rendezvények alkalmával. A biztonságos hegyiturizmus érdekében 500 kilométernyi turistaösvényt újítottak fel, 6 új hegyikerékpár-ösvényt 300 kilométer hosszan, 52 ösvényre szereztek minisztériumi bizonylatot, több mint 400 új tájékoztató táblát helyeztek ki, 200 oszlopot, 42 pihenőt, és 200 kilométer hosszúságú ösvény került digitális adatbázisba. Ezenkívül 20 új mászófal készült, sziklamászótáborokat, -fesztiválokat szerveztek, továbbá 11 hegyi menedéket láttak el turistakönyvekkel, tájékoztató anyagokkal, táblákkal. Hargita Megye Tanácsa Barangoljunk Székelyföldön! című programjában több mint 500 gyerek vett részt 53 iskolából, illetve a megyei gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerekek is bekapcsolódhattak – hegyimentő- és sítáborokat, tájékozódási versenyeket, túrákat, kerékpáros vándortábort szerveztek nekik.

A rendezvényen díjazták a Maroshézvíz–Kelemen, a Csíki, a Dancurás és a Harmont hegyimentőegyesületet, valamint Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának barlangimentő és búvár szakosztályát. Borboly Csaba átadta Hargita Megye Tanácsának Önzetlenség díját Szikszai Attilának és Fórika Ottónak kiemelkedő tevékenységükért, teljesítményükért, amellyel hozzájárultak emberi életek megmentéséhez, biztosításához.

Csíkszereda, 2013. december 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.