fbpx

Borboly Csaba: A lehetőség adott már csak tettre kész emberekre van szükség a célok eléréséhez

Rendkívüli tanácsülést tartott szeptember 7-én Hargita Megye Tanácsa, a csinódi kultúrotthonban.

A tanácsülést megelőzően „Csinód és Egerszék fejlődési lehetőségei” címmel konferencián vitatták meg a vidékfejlesztést, jövőbeli lehetőségeket, a falukép fontosságát és az elmúlt évek alatt elért eredményeket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is fog teremteni a megyei út építése.

https://fb.watch/fowWn1t8Zz/

Hozzátette, lehetőség nyílik az utazásra, így a környékbeli településeken is vállalhatnak munkát a helyiek. Könnyebben megközelíthető lesz a település így akár új, munkahelyteremtő beruházásokat is meg lehet valósítani. Mint mondta, a lehetőség adott, már csak tettre kész emberekre van szükség.

Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere felhívta a figyelmet az érintetlen táj és a nyugalmat árasztó életvitel fontosságára, amelyet a jövőbeli fejlesztések során is meg kell őrizni, hiszen ez egy erőssége a községnek. Az út kiépítése hozzájárul ahhoz, hogy a helyi lakosok életszínvonala emelkedjen, hiszen számos régi tervüket tudják majd így megvalósítani a helyiek.

Az építés alatt álló útszakasz Csíkszentmártontól az egerszéki eltérőig 14,5 kilométer. De tervben van az egerszéki eltérőtől egészen Bákó megye határáig is kiépíteni a megyei utat, amely további 19,5 kilométert jelent.

A tanácsülés elején a Márton Áron-emlékérem ezüst fokozatának  adományozásával ismerték el Tankó József, Fodor József és Tankó József helyi tanácsosok közösségért tett tevékenységét.

Tankó József korábbi egerszéki önkormányzati képviselő mandátumai alatt részt vett a település és közösség fejlesztésében, közmunkákat szervezett és visszavonulása után sem hagyta magára a közösséget.

Tankó József, egerszéki önkormányzati képviselő még mindig részt vesz a közösség jólétének megteremtésében, szerepet vállalt számos munka kivitelezésében.

Fodor József, csinódi önkormányzati képviselő már korábban is tevékenykedett a közösség érdekében és most már önkormányzati szinten hozzájárul a közösség fejlesztéséhez.

A tanácsülésen részt vettek az alcsíki községek  polgármesterei is.

A rendkívüli tanácsülésnek összesen 12 napirendi pontja volt, amelyek közül több a hat százalékos adóvisszaosztásokból történő támogatásról szólt.

Az augusztus 28-án történt lövétei tűzesetben több család is  elveszítette az otthonát, gazdasági melléképületeit és takarmányait. Az ő támogatásukra Hargita Megye Tanácsa a tartalékalapjából 30 ezer lejt különített el.

A hat százalékos visszaosztásokból támogatják a csíkszentkirályi sportpálya építését és a kultúrotthon felújítását, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola felújítását és korszerűsítését, a csíkszentsimoni kultúrotthon felújítását, a csíkkozmási orvosi rendelő létrehozását, térfigyelő kamerák beszerzését, valamint a csíkszentimrei Henter-kúria felújításának folytatását.

A tanácsülés visszanézhető Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán:

https://fb.watch/fox3ayvb5A/

A tanácsülés napirendje alább tanulmányozható:  https://hargitamegye.ro/2022-szeptember-07-i-napirendtervezet/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.