fbpx

Borboly Csaba: a szociális gazdasági törvény módosítását szorgalmazzuk

Hargita megyébe látogatott Makkai Péter munkaügyi és szociális védelmi államtitkár

A szociális gazdasági törvényt is megvitatták a csíkszeredai megyeházán május 17-én, a Makkai Péter munkaügyi és szociális védelmi államtitkárral tartott megbeszélésen. A 219-es számú jogszabályról szóló egyeztetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Fikó Csaba a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium részéről, Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója, Zonda Erika, a Programok, projektek vezérigazgatóság vezetője, Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere, Csedő Tibor, a csíkbánkfalvi NaturClean Egyesület elnöke, valamint a Civitas Alapítvány képviselői.

– A szociális ellátórendszerek támogatásának rendszerén sajnos még mindig változtatni kellene, ezért a szociális gazdasági törvény módosítását szorgalmazzuk. Több szociális vállalkozás is hátrányos helyzetűeket foglalkoztat, ennek ellenére a támogatásuk nincs megoldva. A szociális hálózatok összehangolására és a nélkülözhetetlen szolgáltatások bővítésére van szükség. A kormánynak meg kell találnia a szükséges eszközöket a szociális szolgáltatások valamennyi kategóriájának a finanszírozásához, hogy senki ne maradjon le a támogatásról – mondta el Borboly Csaba hozzátéve, Hargita megyében több szervezet tevékenysége is jó gyakorlatnak számít a szociális gazdaságban, Hargita Megye Tanácsa saját útkezelő vállalatához is sikerült nemrégiben több személyt alkalmazni a somlyói tűzkárosultak közül.

– Meg vagyok győződve arról, hogy a szociális gazdaság emberközpontú szemléletet alakít ki, és olyan rendszer kiépüléséhez járul hozzá, amelyben az emberek jól érzik magukat. Bízom benne, hogy az együttműködésen alapuló munka meghozza gyümölcsét – fejtette ki Makkai Péter államtitkár.

Az egyeztetésen ismertették azokat a nehézségeket, amelyekkel a hátrányos helyzetű emberek szembesülnek, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság módosító javaslatait. Ezt követően Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke fogadta Makkai Péter államtitkárt és munkatársait május 18-án, kedden Székelyudvarhelyen. A megyei tanács alelnöke szerint azon kell dolgozni, hogy olyan lehetőséget teremtsünk a szociális segélyezés rendszerében, amely segíti a helyi gazdasági és termelési folyamatokat, és munkahelyeket biztosít a hátrányos helyzetűek számára.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.