fbpx

Borboly Csaba: a törvénytelen medveirtás veszélyeztetheti a faj fennmaradását is

A lakosság nagyragadozók iránti tűrőképességének csökkenését mérnék fel

Az Európai Vadászati és Természetvédő Szervezetek Föderációjának (FACE – European Federation for Hunting and Conservation) képviselőivel a nagyragadozókkal való együttélés témájában való tanácskozásokat követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke online megbeszélésre hívta a Hargita megyei érintett intézményeket és szakembereket március 7-én.

Az Európai Vadászati és Természetvédő Egyesületek Föderáció (FACE) európai szintű szociológiai tanulmányai szerint vidéki környezetben a tudományos alapokon nyugvó populációszabályozás hiányában a lakosság nagyragadozókkal szembeni tűrőképessége annyira lecsökken, hogy törvénytelen eszközökhöz folyamodnak. Ez elvezethet oda, hogy számos példányt megölnek, ami veszélyezteti a faj fennmaradását. Ezért a FACE együttműködésre hívta Borboly Csabát, hogy a Régiók Bizottságában képviseljék a populációszabályozás fontosságát azokban a régiókban, ahol magas a nagyragadozók okozta károk aránya, és ezáltal csökkent a lakossági elfogadottságuk. Ez térségünkben törvénytelen medveirtáshoz vezet, amit a megfelelően szabályozott vadászat oldhat meg.

Amint azt Borboly Csaba a megbeszélésen elmondta, egy tanulmányt szeretnének készíttetni, amely konkrét adatokkal szolgál a lakosság medvék iránti elfogadottságáról.

–          A faj védelme érdekében szükség van a tudományosan megalapozott populációszabályozásra. Európai szinten vannak felmérések arra vonatkozóan, hogy a törvényes populációszabályozás hiánya veszélyezteti a fajt, térségünkben a törvénytelen medveirtás veszélyt jelenthet a fajra. A lakosság és a vadásztársaságok törvényes eszközök nélkül maradtak. Egy átfogó tanulmányra van szükség, amely a lakossági elégedetlenséget méri fel széleskörűen, és konkrét adatokkal szolgál, amit az EU felé fel tudunk mutatni. Ezt az ügyet a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügyi szakbizottságának (ENVE) csütörtöki soros ülésén is képviselni fogom – emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácskozáson.

Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága nagyragadozókkal való együttélés témáját érintő jelentéstevőjeként kérte, hogy az ENVE a soron következő március 10-11-ei szakbizottsági ülésén ismét tárgyalja a medvekérdést, amit a szakbizottság jóvá is hagyott.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.