fbpx

Borboly Csaba: a vidékfejlesztés továbbgondolására van szükség

Meg kell fontolni az egyesület jövőbeni szerepét, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a stratégiai célkitűzésekre, amelyek hosszú távon segítik a gazdák boldogulását megyénkben – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete október 4-én, csütörtökön megtartott éves közgyűlésén, a csíkszeredai megyeházán.

A megyeelnök beszámolt az elmúlt tíz év közös eredményeiről. 2008 óta 85 tejbegyűjtő központ létesült megyeszerte egyesületi tulajdonban, amelyeket Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásával szereltek fel. Támogatták a tejszövetkezetek megalakulását, a Csengő szövetkezetet Szépvízen eszközvásárlással, a székelykeresztúri Nagy-Küküllő szövetkezetet 222 részvénycsomag megvásárlásával, illetve a gyimesközéploki Tatros szövetkezetet három hűtőtank vásárlásával és egy Ecomilk tejellenőrző műszer beszerzésével. Továbbá tíz gazdasszony-egyesület konyháját szerelték fel. Két tejbegyűjtő autó vásárlását támogatták Homoródszentmártonban és Gyergyóremetén. A Kiskertész programon keresztül immár hat éve ösztönzik a gyermekeket a gazdálkodásra, a Mintagazda programmal pedig a szülőföldön gazdálkodás jó példáit népszerűsítik. Folytatják a vadkárok megelőzésének támogatását is, ezzel kapcsolatban Borboly Csaba kiemelte, hogy fontos a gondot okozó medvékről pontos dosszié készítése, amelyben minden okozott kárt részletesen dokumentálnak, és a kártevő medvék minél könnyebb azonosításáért minden információt tüntessenek fel benne.

KozgyulesVidekfejlesztes_2018okt4 (2)

A megyei tanács vezetője hozzátette, hogy a Székely termék védjegy a jövőben magasabb minőségi kritériumoknak kell hogy megfeleljen, mert a nagy gyárakkal szemben csak így vehetik fel a verseny a kistermelők. A kisvágóhidak, vágópontok létrejöttét is tovább kell támogatni, ennek kapcsán jó kezdeményezésként említette az idén nyáron megnyitott csíkcsomortáni vágóhíd példáját. A szakoktatás tekintetében pedig szerinte változtatni kell a mezőgazdasági szakok megítélésén, és a jó példákon keresztül tudatosítani kell a pályaválasztókban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Borboly Csaba szerint a jövőben a vásárok és állatkiállítások támogatása a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége feladata kellene legyen, hogy a vidékfejlesztési egyesület még inkább a stratégiai célok megvalósítására koncentrálhasson.

KozgyulesVidekfejlesztes_2018okt4 (3)

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője a magyarországi falugazdász-hálózat mintájára létrehozandó kezdeményezésről beszélt. Jelenleg 24 falugazdász foglalkoztatására kaptak támogatást a magyar Agrárminisztériumtól a három székelyföldi megyébe. Mint arról beszámolt, eddig több mint nyolcvan önéletrajz érkezett be, ebből pedig több mint hatvan felsőfokú végzettségű szakemberé. A jövőben szeretnék bővíteni a szakemberhálózatot, a hosszú távú cél pedig Székelyföld agrárstratégiájának megalkotása.

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője beszámolt az egyesület tevékenységéről. Mint mondta, visszatekintve az elmúlt évekre jó érzéssel tölti el, hogy sikerült felszerelni és létrehozni a tejbegyűjtő központokat, hiszen ezeken keresztül a gazdáknak is jövedelmezőbb tevékenységük. A Kiskertész program pedig évről évre népszerűbb a gyerekek körében, idén 940 gyerek jelentkezett a pályázatra egyénileg vagy csoportban.

Csíkszereda, 2018. október 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.