fbpx

Borboly Csaba: Egyetlen visszalépés sem megengedhető a medveprobléma megoldása felé vezető úton

Bár országos szinten konkrét intézkedések léptek hatályba, Klaus Johannis államfő tegnap kérte a külterületi beavatkozásokra vonatkozó rendelkezés felülvizsgálatát. Mindezek fényében is elengedhetetlen Brüsszel beavatkozása.

 

A FACE európai vadászszövetség támogatja a medveproblémával kapcsolatos székelyföldi törekvéseket. A nagyragadozókkal való együttélés és annak a vidéki közösségekre gyakorolt hatásairól, brüsszeli lehetőségekről, illetve a további közös munkáról egyeztetett az Európai Vadászati és Természetmegőrzési Szervezetek Föderációjának (FACE – European Federation for Hunting and Conservation) képviselőivel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A január 11-ei online megbeszélésen az európai vadászszövetség főtitkára, Dr. David Scallen is részt vett.

A megalakulása óta több mint 7 millió európai vadász érdekeit képviselő FACE egy nemzetközi, non-profit és civil szervezet, amely a természeti erőforrások fenntartható hasznosításával történő vadgazdálkodást támogatja. Borboly Csabát, mint a Régiók Európai Bizottságának (RB) nagyragadozókkal kapcsolatos jelentéstevőjét keresték meg, azzal a céllal, hogy a nagyragadozókkal való együttélés kapcsán felállított jogszabály-módosító törekvéseiket megvitassák, valamint megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek mentén az RB felléphetne a vidéki közösségek érdekében az ember-nagyragadozók közötti konfliktusok enyhítése kapcsán.

Borboly Csaba, az RB jelentéstevőjeként annak januári plenáris ülésén szólal fel a medvekérdés mentén, e mellett az RB Környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi (ENVE – Commission for the Environment, Climate change and Energy) szakbizottsága soron következő ülésén is szeretne felszólalni ebben a témában.

A megbeszélés során Borboly Csaba ismertette a FACE képviselőivel a romániai, kiemelten a Hargita megyei helyzetet. Mint elmondta, reális eszközök hiányában a lakosság veszi a kezébe a helyzetet, ami a nagyragadozó fajok fennmaradását veszélyezteti. A probléma tehát a fajvédelem szempontjából is jelentős, ezért a FACE támogatását kérte, hogy az ENVE szakbizottsági ülésén is hatékonyan tudjon felszólalni, kerüljön napirendre az élővilág védelmének a témakörében.

A romániai helyzet kapcsán a megyei tanács elnöke elmondta, hogy a helyzetet súlyosbítja a kormány közbelépésének a hiánya, a belső politikai konfliktusok is. Kitért a Hargita megyei regionális nagyragadozó platform tevékenységeire, amelynek a folytatásához kérte a FACE támogatását, hogy vegyék be partnernek különböző pályázatokhoz. A Hargita megyei regionális platform keretében az elmúlt években kidolgoztak egy javaslat-csomagot a nagyragadozókkal való együttélés kapcsán, ezt szeretnék tovább vinni a megvalósítás felé, amelyhez politikai és anyagi támogatásokra van szükség, ugyanis jelenleg sem a kormány, sem az EU-s szinten nincs utóélete.

A javaslatok között szerepel, hogy a beavatkozással kapcsolatos döntéshozatal működésképessé váljon, nagyobb helyi szintű autonómiára van szükség ahhoz, hogy gyors és hatékony döntéseket hozhassunk a konfliktuskezelésről, fontos a regionális és országos szintű kulcsfontosságú szereplők részvétele a döntéshozatalban, valamint a vadásztársaságok támogatása.

– A FACE szövetség nyitott arra, hogy a mi törekvéseinket, a nagyragadozókkal való együttélés kapcsán elkészült javaslatainkat támogassa, partnerek abban, hogy Brüsszel beavatkozását kérjük a probléma megoldásában. Ennek tudatában folytatom a munkát továbbra is Brüsszelben, és kérem a segítséget az emberi élet, valamint a fajok védelme érdekében – összegezte a megbeszélésen elhangzottakat Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.