fbpx

Borboly Csaba: fixa ideám a helyi autonómia

Helyre kell állítani az európai uniós alapelvnek számító helyi autonómia becsületét. Románia nemzetközi szerződésben azt vállalta, hogy a helyi ügyek intézésében a helyben választott testületek, tisztségviselők intézik az ügyes bajos dolgokat, és a központi kormányzat szervei akkor lépnek közbe, ha nincsenek fontos feladatok ellátva, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (OÖT) elnöke a május 13-i zilahi RMDSZ Kongresszuson, aki úgy fogalmazott: fixa ideája a helyi autonómia. Hozzátette: a helyi autonómia az első fontos lépés, amely nélkül a területi autonómiára alapozni nehezen lehet.

A közéleti vitákban nem sokat hallani érvként a helyi autonómiát, pedig ennek tiszteletben tartását Románia vállalta az uniós csatlakozás során. Borboly Csaba szerint erre nap mint nap kellene emlékeztetni a kormányt, a román politikusokat és nem utolsósorban a közvéleményt. Azt mondta, tudják, milyen sajátos a romániai jogértelmezés, de nincs lehetetlen, ha kitartóan végigvisznek ügyeket. Többet is ki tudnak hozni helyzetükből, többre is képesek, főleg tömbvidéken, fogalmazott az OÖT elnöke.

A parlamenti frakciókkal együttműködve meg kell próbálni kiküszöbölni a jogi akadályokat – ehhez törvénymódosításokra, közös lobbira van szükség, mondta Borboly Csaba, aki azt is hozzátette, nagyon jó az együttműködés a megújult parlamenti frakciókkal. A jobb együttműködés érdekében javaslatokat fogalmazott meg a jövőre nézve, mint például a tulajdonrendezés, hozzanak létre közös online platformot, szakértői munkacsoportokat, gyűjtsék össze a jó gyakorlatokat. Továbbra is számítanak a nőszervezetekre és az ifjúsági szervezetekre, mondta. Együttes erővel törekedjenek egy olyan törvényes keret megteremtésére, hogy a helyi és megyei tanácsok ne egyszerű döntés-előkészítők legyenek, akiknek a döntéseit majd a prefektus vagy a számvevőszék a saját értelmezése szerint felülbírálja, hanem legyenek valós döntéshozatali szervek, fogalmazta meg Borboly Csaba.

Végül azt mondta: a meglévő keretek között próbáljanak elérni minél többet, ugyanakkor próbálják meg tágítani is a kereteket, mert azt mindig lehet.

Borboly Csaba beszédének teljes szövege itt olvasható.

Csíkszereda, 2017. május 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.