fbpx

Borboly Csaba: kérem Bunta Leventét, vonja vissza előzetes beadványát

Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Székelyudvarhelyen, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola előtt április 14-én, csütörtökön Görbe Péter főtanfelügyelővel és Péter Balázzsal, aki a CNC-vezérlésű gépeket használó vállalkozók részéről volt jelen. A megyeelnök arra kéri Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy vonja vissza a megyei tanácsnak küldött előzetes beadványát, amelyben Hargita Megye Tanácsa 2016/46-os határozatának megsemmisítését kéri. A kifogásolt határozatban a megyei tanács 44 ezer lejt utalt ki a városnak, hogy a Bányai szakközépiskolában CNC-vezérlésű gép kezelésére alkalmas műhelyt alakítsanak ki, és ősztől elindulhasson egy CNC-szakosztály. Az ügyvédi irodán keresztül érkezett előzetes beadványban az áll, hogy ha a megyei tanács nem vonja vissza – a polgármesteri hivatal szerint jogilag megalapozatlan – határozatát, akkor a közigazgatási bíróságon támadják meg azt. Borboly Csaba a sajtótájékoztatón kifejtette, a szakképzés nagyon fontos a fiatalok itthon boldogulása, illetve a munkahelyteremtés szempontjából, ezért kéri Bunta Leventét, hogy ne akadályozza pereskedéssel az ősztől betervezett szakosztály elindítását.

A megyeelnök kiosztotta a sajtó munkatársainak a szakosztály elindítása érdekében tett eddigi lépéseket összefoglaló dokumentumot.  Emlékeztetett arra, hogy már 2013-ban, egy székeludvarhelyi gyárlátogatáson megfogalmazódott az igény a szakosztályra, és számos egyeztetésnek köszönhetően sikerült elhárítani előbb a jogi, majd a pénzügyi akadályokat a szakosztály elindítása érdekében.

Barabás Csaba, a megyei tanács alintézményeként működő fejlesztési ügynökség részéről, elmondta, hogy sokat egyeztettek a vállalkozókkal és a tanfelügyelőséggel arról, melyek azok a szakmák, amelyeket kiemelten kell támogatni, megvolt az egyetértés a CNC-szakosztály ügyében is, az iskola is partner volt ebben. Hangsúlyozta, azért kell kiemelten támogatni ezt a szakmát, mert aki kitanulja, az helyben el tud helyezkedni, és a kezdő fizetés duplája lehet a minimálbérnek, egy idő után pedig meg lehet keresni annak négyszeresét is.

Gagyi József, a Bányai igazgatóhelyettese meglepődve értesült az előzetes beadványról, de mint mondta, még mindig reménykedik a szakosztály beindításában, hiszen a beiskolázási tervbe azt már belefoglalták. Görbe Péter főtanfelügyelő szintén elmondta, hogy már többször egyeztettek a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozókkal, aminek konkrét erdeménye a szóban forgó szakosztálynak a beiskolázási tervbe foglalása.

Péter Balázs ugyancsak sajnálattal vette tudomásul az előzetes beadványt, hiszen a vállalkozók érdeke az utánpótlás, a képzett munkaerő.

Csíkszereda, 2016. április 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.