fbpx

Borboly Csaba: Nem a nehéz helyzetben levő gyerekeken és felnőtteken kell spórolni

Nem tudta fogadni szeptember 20-án, szerdán Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét és Elekes Zoltánt, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjét Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter, a Hargita megyei elöljárók a minisztérium főtitkárával és illetékes kollégákkal tudtak beszélni.

Sajnos visszairányították őket a pénzügyminisztériumhoz, számolt be Borboly Csaba, azzal az indokkal, hogy még nem született meg a pénzügyminisztérum részéről a kormányhatározat az aktualizált költségvetési standardokkal.

Az rendszerben dolgozó alkalmazottak fizetését megemelte az állam, de nem biztosította az ehhez szükséges pénzalapot a havi egy millió lejes pluszköltséghez.

– Nem a sajátosan nehéz helyzetben levő gyerekeken és felnőtteken kell spórolni. A helyzet javítása érdekében közös erős politikai fellépés kell – mondta Borboly Csaba, aki közösségi oldalán élő bejelentkezésben számolt be a minisztérium illetékeseivel való tárgyalás eredményeiről: https://www.facebook.com/borbolycsaba/

Elekes Zoltán úgy fogalmazott: központi szinten nem látják, hogy a probléma rövid időn belül országos szintű lesz.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 784 alkalmazottja szeptember 18-án petícióval fordult a Munkaügyi Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz, melyben kéri, hogy sürgősségi kormányhatározattal aktualizálják a szociális szolgáltatások standardköltségeit, és a pénzalapokat az aktualizált standardköltségek alapján osszák el. A petícióhoz gyerekrajzokat is csatoltak.

Az intézmény eddig példátlan pénzügyi válsággal szembesült, és nem tudja biztosítani az elhelyező, illetve az ápoló- és gondozóközpontokban elő több mint ezer gyermek, idős, és fogyatékos személy ellátását. Ugyanakkor nem tudta az alkalmazottak augusztusi munkabére utáni járulékokat átutalni, szeptembertől kezdődően pedig nem rendelkezik a szükséges béralappal sem.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság japán sztrájkkal is a problémára akarja irányítani a kormány figyelmét, szolidaritásuk jeleként csatlakozott Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete (a megyei tanács szeptember 11-i rendkívüli ülésén szavazta meg a csatlakozást a figyelemfelkeltő akcióhoz) és munkaközössége (a szükséges 19 millió lejből kapott 2,7 milliót a gyerekvédelem, ezért további erőfeszítésekre van szükség).

A szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság petíciója elérhető az alábbi linken:

https://www.petitieonline.com/actualizarea_standardelor_de_cost_pentru_serviciile_sociale

Csíkszereda, 2017. szeptember 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.