fbpx

Borboly Csaba: reméljük Bukarestből megkapjuk azokat a forrásokat, amelyek a szociális és gyerekvédelmi rendszernek járnak

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Ismét elkülönített támogatást Hargita Megye Tanácsa a tartalékalapjából a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságnak, ez alkalommal 3,5 millió lejt. Felcsíkon a Szépvíz-Csíkszentmihály és a Csíkdánfalva-Balánbánya útszakaszok hótalanítását átveszi a megyei tanács saját cége, a Hargita Útkezelő Vállalat. Megszavazták a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíját, amelynek legfontosabb célkitűzései között szerepel a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park fenntartható fejlesztése. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa november 12-i online rendkívüli ülésének legfontosabb napirendi pontjai.

„Másfél hónapja kértünk költségvetés-kiegészítést a kormánytól a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságnak, de a kért finanszírozást nem kaptuk meg. Bízom benne, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően Hargita megye megkapja a szociális ellátórendszer működéséhez igényelt forrást. Addig is a megyei tanács tartalékalapjából különítünk el összeget, hogy segíteni tudjunk” – mondta el a tanácsülésen Borboly Csaba megyeelnök.

A költségvetés-módosítással bicikliút megvalósíthatósági tanulmányára különítettek el összeget, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának a mentéshez szükséges eszközökre, akárcsak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak egészségügyi felszerelésre.

Hogy a téli időszakban is biztosítani tudják a megyei utak járhatóságát, Felcsíkon a Szépvíz-Csíkszentmihály és a Csíkdánfalva-Balánbánya útszakaszok téli karbantartását átadták a Hargita Útkezelő Vállalatnak. A megyei tanács saját cége fogja kifesteni az átjárókat is, amelyek ezúttal piros színt is kapnak.

A tanácsülésen a testület megszavazta a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíját, amelynek célja a kohézió növelése a tagok – Hargita Megye Tanácsa, Balánbánya, Gyergyószentmiklós, Csíkszentdomokos és Gyimesközéplok – között, a gazdasági és kulturális fejlesztés, valamint a környezetvédelem érdekében. Jelenlegi legfontosabb programjaik az övezeti rendezési, illetve a mobilitási terv elkészítése, amelyek a következetes fejlesztést fogják eredményezni, ismertette a társulás célkitűzéseit és terveit Bernád Bernadett. A társulás munkatársa hozzátette: utak, parkolók, bicikliutak, járdák korszerűsítését, de erdei iskolák, táborok szervezését is tervezik.

Az ülés végén Borboly Csaba beszámolt budapesti látogatásáról, amelynek célja azoknak a forrásoknak és közös programoknak a megvizsgálása, amelyek Hargita megye fejlesztését szolgálhatják.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.