fbpx

Borboly Csaba: Románia bukásra gyúr az oktatás digitalizációja terén is

A Seven Smart Steps Erasmus+ projekt zárókonferenciáját tartották Csíkszeredában

Hatékony digitális innovatív pedagógiai megoldásokat dolgoztak ki három ország képviselői, és ezeket a Seven Smart Steps projekt keretében népszerűsítették, illetve juttatták el minél szélesebb közönséghez. A pedagógusok olyan applikációkat dolgoztak ki, amelyek okostelefonon, tableten, laptopon vagy számítógépen egyaránt használhatók, és játékos, érdekes tanulási útvonalat biztosítanak a diákoknak, amelyen mindenki egyénileg, a saját tempójának és képességeinek megfelelően tud végig menni. A visszajelzés a diákok és a pedagógusok részéről egyaránt pozitív.

A digitális tartalmakat a Hargita Megye Tanácsa, az InterRegio Fórum Egyesület (Magyarország), az Innonet n.o. Egyesület (Szlovákia), a RegioNet Alapítvány (Gyergyószárhegy), az Új Esély Egyesület (Magyarország) közös projektje, a Seven Smart Steps juttatta el a célközönségnek. A projekt zárókonferenciáját július 25-én a csíkszeredai megyeházán tartották, majd az eredményekről és a jövőbeli tervekről a sajtó képviselőinek is beszámoltak.

“Alkalmazkodni kell a kor elvárásaihoz, ezért fontosak a hasonló projektek, és a digitális tananyagok kidolgozása. Ötvözni kell a hagyományos módszereket az innovatív megoldásokkal, hogy a gyerekeket a tanulásban segítsük, hiszen a módszerek változnak, de a felkészültségük fontossága nem. Ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely ahhoz járul hozzá, hogy a diákokat a megfelelő tudással felvértezze” – mondta a konferencia megnyitóján Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

“Fontos, hogy a diákok aktív részesei legyenek az oktatásnak, hogy a módszerek a készségeik fejlesztésére irányuljanak. Habár a megyei tanácsnak nem hatásköre, de prioritásként kezeljük az oktatást, támogatjuk a digitális megoldások kidolgozására irányuló kezdeményezéseket, ugyanis azt látjuk, hogy Románia bukásra gyúr az oktatás terén is. Reméljük, hogy ha minél többet beszélünk róla, országos szinten is nagyobb támogatottságot kap ez a kérdés. Ebben a projektben azt láttuk, hogy lelkes pedagógusok és kreatívan gondolkodó diákok dolgoztak együtt, ami mindenki részéről proaktív részvételt eredményezett. Köszönjük az InterRegio Fórum Egyesületnek a jó együttműködést, és mindenkinek, aki vállalta a részvételt” – fejtette ki a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az InterRegio Fórum Egyesület képviseletében Borsos Endre elmondta, sikeres projektet zárnak, ami egy hosszú folyamat egyik állomása, ugyanis egy újabb projektben folytatják az eddig kidolgozott módszerek hatékonyabbá tételét. Ebben az újabb projektben is képviselve lesz Hargita megye.

A jelenlevő pedagógusok pozitív tapasztalatokról számoltak be, a kidolgozott digitális tananyag jól alkalmazható a differenciálásra, a gyengébb képességű diákoknak is van sikerélményük, képességtől és fizikai helytől függetlenül, mindenki ugyanúgy halad. Szeretik a diákok a feladatok játékosságát, illetve hogy azonal kapnak visszajelzést felkészültségükre.

Meg kell ismerni a kihívásokat, ezekre válaszokat adni, ezért bíznak a további jó együttműködésben és a folytatásban, zárta a sajtótájékoztatót Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.