fbpx

Borboly Csaba továbbra is a megyei tanácsok szövetségének egyik alelnöke

A megyeelnök a régiósításról tárgyalt Liviu Dragnea kormányfőhelyettessel

Újraválasztották a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének egyik alelnöki tisztségébe Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának, illetve az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnökét a testület március 14-i, csütörtöki, Bukarestben tartott ülésén. A találkozón jelen volt Victor Ponta miniszterelnök, Liviu Dragnea és Gabriel Oprea kormányfőhelyettesek, Remus Pricopie oktatási miniszter, valamint a kormány több államtitkára. A megyeelnök az egyedüli elnökségi tag az ellenzéki alakulatok politikusai közül.

A tisztújítás mellett a legfontosabb témakör az ország közigazgatási átszervezése, illetve a decentralizáció volt. Borboly Csaba üdvözlendőnek tartja Victor Ponta és Liviu Dragnea kijelentését, miszerint több döntési jogosítványt vennének el Bukaresttől és utalnának alacsonyabb közigazgatási szintre, ellenben a Hargita megyei elnök közölte, nem tartja jónak, hogy egyszerre szervezzék át a közigazgatási egységeket és a fejlesztési régiókat. A megyeelnök egyeztetett Liviu Dragneával, aki a régióátszervezésért felel a kormányban, és átadta neki a Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja által, a régiósítás témájában készített, az RMDSZ-ben nemrég megtárgyalt munkaanyagot. A kormányfő-helyettes pozitívan értékelte a megyei tanács elemzőinek munkáját, és a felek abban maradtak, hogy folytatják a párbeszédet.

Az ülésen elhangzott, hogy a kormány nem csorbítja a megyei tanácsok jogkörét, sőt igen komoly hatásköröket szándékozik adni ezeknek az intézményeknek, ezt erősítette meg mind a miniszterelnök, mind a miniszterelnök-helyettes. Eszerint a megyei tanácsok számos kormányprogramra tehetnek javaslatot, és bevonják őket a településfejlesztési kormányprogramokba is, azaz a minisztérium és a helyi önkormányzat közti szerződésben ezentúl harmadik félként fog szerepelni a megyei tanács is. Liviu Dragnea kijelentette: kiemelt partnernek tartja a megyei tanácsok szövetségét, hiszen a polgárok szavazatszáma alapján a megyeelnökök, illetve az ország nyolc legfejlettebb nagyvárosának polgármesterei a leglegitimebbek.

Csíkszereda, 2013. március 14.

 538 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...