fbpx

Bővítse megyei kárfelmérő részlegét a környezetvédelmi minisztérium

A Pálfalván napok óta garázdálkodó medve kapcsán a környezetvédelmi minisztériumhoz fordul Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az illetékes tárcától azt kéri, bővítse a megyei környezetvédelmi ügynökség részlegét, amely a vadkárok felmérésével foglalkozik, hiszen csak az elmúlt napokban annyi bejelentésre kellett válaszolniuk, amely meghaladta a kapacitásukat. A megyeelnök ugyanakkor felkéri a Hargita megyei gazdákat: jegyeztessék be jószágaikat a település mezőgazdasági rendszerébe, hogy a bejelentést követően megkaphassák az állam által odaítélt kártérítést.

A szabályozás szerint a gazdák csak abban az esetben jogosultak kártérítésre, ha állataik be vannak vezetve a település mezőgazdasági regiszterébe. Ezt a gazdák az önkormányzat mezőgazdasági osztályán tehetik meg: patás állatok esetében a fülszámot, szárnyasok, nyulak esetében a darabszámot, méhek esetében pedig a méhcsaládok számát kell bediktálniuk. A regiszterben való szereplés nem von maga után adókötelezettséget. A károsult gazdának a helyi önkormányzatnál kell jeleznie, ha vadkárok keletkeztek a birtokán. A polgármesteri hivatal feladata összehívni a kárfelmérő bizottságot, amelyben a károsult személyen és a polgármesteri hivatal mezőgazdasággal foglalkozó munkatársán kívül részt kell vennie a környezetvédelmi ügynökség munkatársának is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor kéri a csíkpálfalviakat és a környéken élőket, hogy minden fotót, videót, vagy más bizonyítékot, amely ennek a medvének a garázdálkodásával kapcsolatos, küldjenek el az info@borbolycsaba.ro címre. Borboly Csaba úgy véli, minél alaposabban sikerül alátámasztani a minisztériumhoz benyújtott kilövési, illetve eltávolítási kérelmet, annál kevesebb az esélye, hogy azt visszautasítja a minisztérium.

A medvék által okozott károkról bővebben:

https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.