fbpx

Bővült a támogatott tevékenységek palettája, nőtt a támogatások összege

Hargita Megye Tanácsa a 2016-os évre is pályázatokat hirdetett meg, ezeket a lehetőségeket ismertették március 11-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán megszervezett fórumon. Hangsúlyozták, hogy a korábban meghirdetett időponttól eltérően a leadási határidő valamennyi pályázatnál április 1., 12 óra. (Az óra változott.)

Számos civilszervezet képviselője fejezte ki érdeklődését a pályázatok iránt. Az idei kiírás újdonságait Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programigazgatója ismertette. Elmondta, hogy a megyében tevékenykedő, jogi személyiséggel rendelkező, nem kormányzati és nem profitorientált, bejegyzett civilszervezetek idén is ifjúsági, kulturális, szociális, turisztikai, sport- és tűzoltó-egyesületeknek szóló vissza nem térítendő támogatására pályázhatnak.

Majdnem mindegyik pályázat esetében nőtt a támogatás összege, a kulturális programnál csökkent, mert a tavaly sem tudták szétosztani a rendelkezésre álló összeget. Az önkéntes tűzoltókat tömörítő egyesületek támogatási programja annyiban változott, hogy a tűzoltók által szervezett események, védőruhák, valamint képzések mellett idéntől kiadványok, kézikönyvek, szórólapok, oktató jellegű plakátok készítésére is pályázhatnak. A családoknak szóló tevékenységekre vonatkozó kiírásban csökkent a támogatott tevékenységek köre. Idén is lehet népviseletek készítésére támogatást kérni, ami remek lehetőség lehet tánccsoportoknak, iskoláknak. Ennél a pontnál arra hívták fel a figyelmet, hogy a ruhák készítésénél elsősorban a minőséget vegyék figyelembe a pályázók, ne a mennyiséget. Az ifjúsági programokra vonatkozó kiírás rendelkezik a legszélesebb palettával, a szervezetek pályázhatnak tematikus táborok, cseretáborok, didaktikai eszközök, versenyek, tudományos tevékenységek, gasztronómiai ismeretek elsajátításához szükséges felszerelés támogatására, valamint a kiírás a szakoktatással és a pályaorientációval kapcsolatos tevékenységekkel bővült. A sportprogramokra vonatkozó támogatás is bővült a 2016-os évtől a különleges szükségletűek sporttevékenységeinek kategóriájával.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság pályázati programjait Lukács Éva ismertette a civilszervezetek képviselőivel. A kiírások veszélyeztetett helyzetben lévő fiatalokra, idősekre, fogyatékkal élőkre vonatkoznak, valamint falugondnoksági, otthoni egészségügyi és szociális gondozás kategória is van a pályázatok között.

A tájékoztatás után a megyei tanács munkatársai hangsúlyozták: bár a pályázatok leadási határideje április 1., ne hagyják utolsó napra.

A pályázatokról részletes információ érhető el a http://palyazatok.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. március 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.