fbpx

Bürokratikus, egymásnak ellentmondó szabályozások jellemzik a tömegközlekedést

Országosan határozzák meg a diákutaztatás támogatásához szükséges átalánydíjat

A tömegközlekedést érintő határozatok voltak Hargita Megye Tanácsának január 29-i rendkívüli ülésének napirendjén. Elfogadták a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság által meghatározott 37 bani/kilométer átalánydíjt, amellyel elszámolhatják a diákok utaztatásának támogatását.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, bürokratikus és egymásnak ellentmondó szabályozások jellemzik a tömegközlekedést, amely így több ügyében is ellehetetleníti a lakosság kiszolgálását. Ugyanakkor elmondta, a mostani átalánydíj alacsonyabb, mint amit korábban alkalmaztak Hargita megyében és nem veszi figyelembe az olyan megyék sajátos jellegzetességeit, ahol az üzemanyag költségek a domborzati és éghajlati sajátosságok miatt magasabbak lehetnek.

– Azon kevés megyék közé tartozunk az országban, amelyek sokat leveleztek a versenytanáccsal, az illetékes minisztériummal és a közszolgáltatásokat szabályozó hatósággal.  Bízunk benne, hogy amit az elmúlt időszakban nem fizettek ki, azt is ki fogják fizetni. Egyesek valamiért azt gondolják, hogy Hargita Megye Tanácsa a felelős ezért a lehetetlen helyzetért, de ez az egész cirkusz a tömegközlekedéssel azért van, mert nagyon zavaros a törvénykezés és a szabályozás, és ebben próbáltunk tájékozódni és törvényes megoldásokat keresni – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A közbeszerzés lebonyolításához két tanulmányt kellett készíteni, egy forgalmi tanulmányt és egy úgy nevezett lehetőségtanulmányt. A tanulmány alapján elkészült a műszaki leírás, és a dokumentációt benyújtották közbeszerzésre. Az intézmény előzetes ellenőrzésen esett át, és idén januárban benyújtották a kért módosításokat.

Bíró Barna Botond alelnök hozzátette, a sorozatos hibák oda fognak vezetni, hogy a tömegközlekedést biztosító szállítócégek részéről megszűnik az nyitottság, ami korábban volt és ellehetetleníti a diákok utaztatását is. Mint felidézte, a közszolgáltatásokat szabályozó hatóság átiratban hívta fel a megyei tanács figyelmét, hogy az intézmény által korábban megkötött szerződések nincsenek rendben. A hatóság ezt, annak fényében írta, hogy korábban a szerződéseket az a fejlesztési minisztérium hagyta jóvá, amely alá a közszolgáltatásokat szabályozó hatóság is tartozik. Az alelnök kiemelte, bíznak benne, ezek a félreértések minél előbb tisztázódnak és zavartalanul működhet a diákok utaztatása.

Costin Hîrlav megyei tanácsos, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese a buszbérletek kifizetésének módjával kapcsolatban rámutatott, hogy még januárban is átalányösszegek alapján, 37 bani/km összegben fizetik a diákok szállítását, bár a 810/2023-as kormányhatározat módosításában február 1-jei dátumot határoztak meg.

– Tekintettel arra, hogy januárban a fuvarozók úgy döntöttek, hogy nem adnak ki több ingyenes bérletet, jogosan, mert nem térültek meg az összegek, januárban is átalányösszegek alapján fogunk fizetni. A fennmaradó hónapokra vonatkozóan az üzemeltetők ingyenes bérleteket állítottak ki és a kintlévőségeket behajtják, elég nagy különbségek vannak az általuk kiállított számla és az átalányösszeg között, egyrészt ezek a különbségek némileg indokoltak, mert például decemberben egész hónapra állították ki a bérletet, és az átalányösszeg minden olyan napra van kiszámítva, amikor voltak órák. Mire új szerződések lesznek, 14 megye kerül ilyen helyzetbe, addig a tanulók szállítását átalányösszegek alapján számolják el – hangsúlyozta a megyei tanácsos.

A hatszázalékos adóvisszaosztásból Csíkrákos községnek 400 ezer lejt hagyott jóvá a testület, a gázhálózat kiépítésének támogatására.

A tartalékalapból Románandrásfalva számára 100 ezer lejt szavazott meg a testület. Az összegre az újlaki a Szent György és Miklós templom számára van szükség, mivel a fából készített épületben súlyos károkat okoz a könnyezőgomba.

Az ülés napirendje alább tanulmányozható:

https://hargitamegye.ro/2024-januar-29-i-napirenditervezet/

A tanácsülést Hargita Megye Tanácsának Facebook-oldalán tekinthetik vissza:

https://fb.watch/pT5Tuh4Ap4/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.