fbpx

Cél a Hargita megyei fiatalok vállalkozószellemének növelése

Itthon is van jövő – minden, ami Start-Up Nation címmel szervezett gazdasági konferenciát december 3-án a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége.

Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója kifejtette, a Start-Up Nation egy Európa szinten is egyedülálló lehetőség a friss vállalkozók számára, ezért is tartották fontosnak, hogy a Hargita megyei fiatalok is széleskörű tájékoztatásban részesüljenek a pályázatot illetően.

– Nem titkolt célunk a megye fiatalságának vállalkozószellemének növelése és ennek érekében igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni – mondta az igazgató.

Tegyenek próbára! – hivta fel a fiatalok figyelmét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és kifejtette, bármilyen ötlettel, javaslattal vagy kéréssel fordult eddig az ifjúság a megyei tanácshoz, mindig találtak rá megoldást valamilyen formában és a jövőre nézve is számos új szolgáltatást terveznek bevezetni számukra. – Kezdve az inkubátorházaktól, a gyakornoki és önkéntes programjainkon, pályázatainkon át egy sor projekten keresztül támogatjuk a fiatalokat és igyekszünk a hazatérésre, illetve az itthonmaradásra ösztönözni őket – emelte ki a megyeelnök.

Borboly Csaba azt is elmondta, egy olyan alkalmazás is fejlesztés alatt áll, mely összehozná a helyi munkaerőpiac keresletét és kínálatát.

– Tapasztalatszerzés szempontjából úgy gondolom csak hasznára válhat egy fiatalnak, ha külföldön is kipróbálja magát és köszönettel tartozunk nekik, hiszen az esetek többségében a kint végzett fáradtságos munkájukkal az itthoni gazdaságot is segítik. Nekünk pedig kötelességünk lehetőségeket biztosítani számukra, hogy miután hazatérnek, elhelyezkedhessenek és megtalálják helyüket – hangsúlyozta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnök, majd arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy legyen bátorságuk átlépni a megye határait, nagyban gondolkodni és merjenek kilépni komfortzónájukból.

Az alelnök azt is kiemelte, ki kell használni annak a lehetőségét, hogy Románia – más országokhoz képest – még vállalkozóbarátnak mondható az adózás szempontjából.

– Fontos, hogy a fiatalok lássák az otthon rejlő lehetőségeket és mielőtt a külföldön való munkavállalás mellett döntenének, térképezzék fel az itthoni lehetőségeket is – mondta Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke.
Ugyanakkor, felhívta a figyelmet a Start-up Nation programmal kapcsolatban arra, hogy ez év márciusában figyelembe vette a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági-, valamint a Kereskedelmi Minisztérium azokat a javaslatokat, amelyeket a program hatékonyabbá tétele érdekében a Magyar Ifjúsági Értekezlet a fiatal vállalkozókkal közösen fogalmazott meg.

Fancsali Kálmán, az Eurotop Consulting Kft vezetője ismertette a Start-Up Nation 2018 pályázat lehetőségeit és biztosította a fiatalokat támogatásukról.

– Mivel decemberben kerül sor a kiírásra, még senki nem késett el, csak egy jó elképzelésre van szükség és bárkinek bármilyen kérdése vagy elakadása van, forduljon hozzám bizalommal – hangsúlyozta Fancsali Kálmán és kiemelte, abból a szempontból is fontos ez a pályázat, hogy csak a tavalyi évben 562 új munkahely létesítését eredményezte.

A konferencián előadást tartott Jánó Edit a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség részéről Állami támogatások frissen végzett személyek alkalmazása esetén címmel, ezt követően Vasile Vâlcan, a Cégbíróság (ONRC) igazgatója ismertette a cégbejegyzés folyamatát és annak költségeit. Gencsi Mihály, a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) elnöke Hogyan keressek könyvelőt az induló cégemhez? címmel tartott prezentációt, amit a Tánczos Levente József, az Sapientia EMTE üzleti tudományok tanszékének tanársegédének üzleti tervezésről tartott előadása követett.

Végül Szakács Tibor (TIF FASHION), Fekete Alpár (REAL 3D PRINTSHOP Kft) és Kosz Szilárd (TRIDIMTOP SOLID Kft) vállalkozókat mutatták be, mint Hargita megyei jó példákat.

Csíkszereda, 2018. december 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.