fbpx

Citera, tökmagliszt, szőtt tarisznya a Székely termékek között

Szalmakalapok, szőtt és varrott táskák, ruházati cikkek, citerák, fából készült játékok és dísztárgyak, gyümölcslevek és -szörpök, tökmagból sajtolt olajak és tökmagliszt. 14 termelő közel 90 termékét véleményezte pozitívan a Székely termék védjegyet elbíráló bizottság. A Hargita Megye Tanácsa tulajdonában levő közösségi védjegyet eddig több mint 130 termelő több mint 1000 terméke szerezte meg.

– A Hargita Megye Tanácsa által tíz évvel ezelőtt elindított Székely termék mozgalom egyre több székelyföldi termelőnek nyújt megélhetést, anyagi biztonságot. Sokan, akik kezdetben a családi jövedelem kiegészítéséért kezdtek el szörpöt készíteni vagy állatot tartani, sajtot készíteni, netán zöldséget termeszteni, ma teljes állásban ezt a munkát végzik. Főleg azon termelők számára jelent megélhetést a védjegy, akik családi vállalkozásban végzik ezt a tevékenységet, vagy akik szövetkeztek, és egyesületbe tömörülve, együtt dolgoznak, közösen viselik a terheket. A mozgalom egyre terebélyesebb, most már a minőségre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Gratulálok az újonnan csatlakozott termelőknek, jó munkát kívánok! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a védjegy odaítélése kapcsán.

A Székely termék védjegy használati jogát igényelheti bármely jogi személy vagy termelői engedéllyel rendelkező kistermelő, aki eleget tesz az alábbi feltételeknek: Székelyföldön bejegyzett működési vagy termelői engedéllyel rendelkezik, és ugyanitt fejti ki tevékenységét, amelynek célja a hagyományok ápolása és továbbvitele, a Székelyföldön megtermelt ipari termékek esetén a termék nevének öregbítése, Székelyföld hírnevének gyarapítása. Jellegzetesen helyi terméket vagy szolgáltatást kínál, ipari termékek esetén kapcsolódik a hely hagyományaihoz, vagy bizonyítja a termék piaci és gazdasági szerepét. A pályázott termékekkel kapcsolatban rendelkezik a tulajdonosi jogokkal, közvetlen felelősséget vállal a termék előállításának feltételeiért, minőségéért, a termék előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos törvényes feltételeket betartja. Az előállított termékek többnyire helyi alapanyagból készüljenek, ipari termelés esetén bizonyítani kell az alapanyag származási helyét. A védjegy igénylése és elnyerése semmilyen anyagi költséggel nem jár.

 

Csíkszereda, 2019. június 27.

 688 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás