fbpx

Csak közös akarattal lehet befejezni a borszéki balneoklimatikus központot

Borszéken, a helyi kultúrotthonban tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa április 22-én, szerdán. Az ülés elején a megyei tanácsosok meglátogatták a kezelő- és wellnessközpontot, ahol a polgármester elmondása szerint saját szemükkel láthatják, mekkora szükség van a megyei tanács támogatására a központ befejezéséhez, hiszen az egykor szebb időket látott fürdőváros turizmusát nem lehet fellendíteni anélkül. Ugyanakkor a beruházásnak továbbgyűrűző hatása lenne az egész település életére, fellendülne a turizmus, a vállalkozások működése, illetve munkahelyeket tudnának létesíteni, ami itthon maradásra ösztönözné a fiatalokat. Mik József polgármester elmondta, utoljára 2008-ban tartott Borszéken kihelyezett ülést a megyei tanács, reméli, hogy látszik a változás, ami azóta történt a településen, például felújított kultúrotthonban ülésezhetnek. Ugyanakkor kérte a megyei tanács támogatását a kezelő- és wellnessközpont befejezéséhez, amely a település legégetőbb problémája.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ma Hargita megye központja Borszéken van, hiszen azért látogatott a megyei testület a településre, hogy első kézből értesüljön annak problémáiról, a megoldandó kérdésekről.

– Évek óta folyamatosan keressük a lehetőségét annak, hogyan lehetne befejezni a komplexumot, amelyet magára hagyott a kormány, hiszen erre épül a város jövője, sokan a kezelő- és wellnessközpont miatt fejlesztenek, építenek, hozzák rendbe a rossz privatizáció miatt romos épületet. Meggyőződésem, hogy amennyiben a helyiek hisznek benne, akkor a politikusok is az ügy mellé fognak állni pártállásól függetlenül, hiszen ezt a hatalmas beruházást csak együttműködéssel lehet befejezni, ha mindenki odateszi a részét – emelte ki Borboly Csaba.

A tanácsülésen Hargita Megye Tanácsa elfogadta a Kisvíz és Kisvillany keretprogram részeként 2015-re tervezett munkálatokra vonatkozó határozatokat, amint elhangzott, a megyei tanács évek óta keményen dolgozik a 300 lakosnál kisebb településeken vagy településrészeken korszerű életkörülményeket teremtsenek. Ugyanakkor jóváhagyták az idei évre vonatkozó műemlékvédelmi programot, amelyet a nemrég elfogadott megyei műemlékvédelmi stratégiának megfelelően dolgoztak ki.

A testület megszavazta a megyében működő történelmi egyházaknak szóló támogatásokat 2015-re, kiemelték, hogy számos pályázat beérkezett több felekezettől, a kérelmeket egy kizárólag szakemberekből álló bizottság pontozásos rendszer alapján bírálta el. Ennél figyelembe vették a felekezeti és térségi arányokat is – a megyei tanács elnöke kiemelte, a politikusok semmit nem változtattak a szakemberek által előterjesztett listán.

A testület megszavazta a családprogramot, amelynek célja a családi és kulturális értékek népszerűsítése. A megyei tanácsosok döntöttek az iskolai tantárgyversenyek és olimpiászok támogatásáról is, amelynek részeként év végén díjazzák a megye legtehetségesebb diákjait.

A megyei tanács beruházásvonzási irodája részéről előterjesztettek egy gazdaságfejlesztési programot, amelynek részeként online befektetési kalauzt hoznak létre. Ezáltal szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal, illetve segíteni szeretnék azok tevékenységét a törvényes lehetőségek keretein belül.

A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány vezetőtanácsába Hargita Megye Tanácsa  képviselőjének kinevezték Orbán Attilát, ugyanakkor megszavazták az alapítvány tevékenységére vonatkozó éves programokat.

Mint elhangzott, Borszék város önkormányzata a megyei tanács tartalékalapjából 400 000 lejt igényelt a kezelő- és wellnessközpont állagmegőrzéséhez szükséges legsürgősebb munkálatok elvégzéséhez, ellenkező esetben a már elvégzett munkálatok kerülnek veszélybe az időjárás viszontagságai miatt. A jelenlévők megegyeztek, hogy a jogi akadályok elhárítása után a megyei tanács támogatja a tető- és nyílászárók beépítését célzó munkálatokat, ennek érdekében a megyei tanács felelősséget vállalt Borszékért, hogy bármilyen más sürgősség esetén gyors közbelépéssel segíteni fog.

Ugyanakkor a megyei tanácsosi tisztségéről nemrég lemondott Pálffy Domokos helyére új tagot iktattak be Miklós Géza személyében.

Borszék, 2015. április 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.