fbpx

Csíki küldöttség a pápai audiencián

Október 10-én, szerdán délelőtt általános kihallgatáson, a pápai audiencián vett részt a Vatikánban, egy több mint 400 tagú zarándoklat, és Borboly Csaba megyei tanácselnök és Tamás József püspök, Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános és Incze Sándor csíkszépvízi kántor. Az audiencia során a Szentatya rövid párbeszédet folytatott Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével, aki röviden ismertette a látogatás célját. Végezetül Gábor Zoltán csíkszépvízi plébánossal közösen átadták a zarándok közös ajándékát, a csíki településeket bemutató, olasz, angol és magyar nyelvű fotóalbumot.

– A Szentatyával találkozni, a Szentatyát hallgatni, egy életre szóló élmény, amelyre véleményem közösségünk minden tagja vágyik. Én bízom benne, hogy nemsokára Erdélyben is hallhatjuk a Szentatya igéjét – osztotta meg érzéseit a megyeelnök a pápai audiencia végén.

vatikan2

A 14 egyházi kórusból álló zarándokcsoport (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Delne, Csíkszépvíz, Szentmiklós, Borzsova, Taploca, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok egyházközségek és Csíkszereda Millenniumi-templomának kórusai) a Ferenc pápa megjelenésekor énekléssel köszöntötte a Szentatyát.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola által támogatott október 6-10. közötti zarándoklat alkalmával, október 7-én, vasárnap szentmisén vettek részt a zarándokok, a falakon kívüli Szent Pál Bazilikában. A szentmise helyszíne kiválasztásakor azt tartották szem előtt, hogy Márton Áron püspök különös tisztelője volt Szent Pál apostolnak. A szentmisén imádkoztak Márton Áron szentté avatásáért, bízva az isteni kegyelem kiáradásában. Október 8-án, hétfőn Magyarok Nagyasszonya búcsús szentmisén vett részt a népviseletbe öltözött zarándokcsoport a Szent Péter Bazilikában. A bazilika altemplomában található az egyetlen magyar vonatkozású kápolna, titulásának megfelelően Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án tartanak búcsút, és a zarándokok külön felkérést kaptak a búcsús szentmise énekes szolgálatára.

vatikan3

– Ez egy rendkívüli alkalom minden résztvevőnek. Talán elmondhatjuk, hogy most mutatta meg magát a székely közösség a Pápának, a Vatikánnak. Majd félezer székely ott volt, ahol Róma szíve dobog, feltettük Székelyföldet a térképre. Megmutattuk, hogy Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős, és ennek helyeslését éreztük vissza a Szentatya tekintetében. Ma itt felvonultattuk a szimbólumainkat, a székely és magyar zászlót és magyar énektől volt hangos a Szent Péter tér. Külön köszönöm Tamás József püspök úrnak, amiért elkísérte közösségünk képviseletét, Gábor Zoltán plébános úrnak és Incze Sándor kántor úrnak a szervezés koordinálását, a zarándokoknak, és az őket támogató helyi önkormányzati vezetőknek, vállalkozóknak, közbirtokosságoknak – fejezte ki elismerését Borboly Csaba.

További kép és videó anyagok

Kisfilm: Borboly Csaba, Gábor Zoltán plébános és Incze Sándor kántor a pápai audiencia előtt

Kisfilm: A Szentatya párbeszéde Borboly Csabával és Gábor Zoltán plébánossal

Kisfilm: Az audiencia utáni nyilatkozatok: Tamás József püspök, Incze Sándor, Borboly Csaba

FRISSÍTVE:

NYILATKOZAT

Több névtelenségbe burkolózó portál próbálja vakvágányra terelni a múlt héten, a pápai audiencián való jelenlétünket, és a lényegről, Márton Áron boldoggá avatásáról, a figyelmet elvonni. A pápai audiencia végén készült élő videó egyik félmondatát emelik ki szövegkörnyezetéből, amit Erdély és Drakulával kapcsolatosan tett Ferenc pápa – természetesen tréfából. Mindezt mosolyogva, jelezve kijelentésének tréfa jellegét. Számomra egyértelmű következtetés, hogy ismeri Márton Áront, Erdély nagy püspökét – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Kérem, ne higgyenek minden fake news portálnak! Az olyan honlapban, amelynek impresszuma sincs, nem tudjuk, kik szerkesztik, ne bízzanak! Ezek a felületek – mert sajtónak nem nevezném – csak a kattintásszámot hajhásszák, annak alapján pedig a hirdetőket, illetve azok pénzét – fogalmazott Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. október 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.