fbpx

Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vására a hétvégén

A Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei Kirendeltsége és a Csíkszéki Mézlovagrend a méhészekkel közösen ismételten megszervezi a Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vásárát október második hétvégéjén, 13 – 14. között. A Szabadságtérre látogatók közel száz termelőtől kóstolhatnak és vásárolhatnak helyi termékeket, ismerhetik meg személyes történeteiket, ezenkívül a szervezők újdonságként meglepetés programokkal is készültek.

A Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vásárát pénteken tíz órakor nyitják meg, a program részeként felvonulnak a mézlovagok, a méhészeknek lehetőségük adódik méhtermékeik bemutatására, a vásár egészen tizennyolc óráig látogatható. Szombaton a rendezvény mézszentelessel kezdődik, amelyre a Millenniumi templomban kerül sor, ezt követően kézműves foglalkozásokon, viaszöntésen vehetnek részt az érdeklődők. Továbbá szintén szombaton kerül sor 18 és 20 óra között a Caritas Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciójára is, amely keretében gyertyákat, mécseseket gyújtanak a Szabadságtéren a szegeny sorsú gyermekekért, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet rájuk és adományokat gyűjtsenek számukra. A vásárra hintókkal és szekerekkel látogatnak el a Csíktaplocán szervezett gyermeklakodalom és ugyanazon a napon szervezett házasember szüretibál résztvevői, akik táncukkal örvendeztetik meg az egybegyűlteket. Ezenkívül fellépik a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes, a Csíkszentkirályi Méhecske óvoda, valamint az eseményt élőzenés méhészbállal zárják.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola is gazdagítja a Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Őszi Vásár programját: pénteken 11-15 óra között kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, kerámiázás, gyöngyszövés és fajátékok készítésére nyílik lehetőség. 14 óra 30 perctől a népiskola diákjai zenés előadással kedveskednek a vásárra kilátogatóknak. Szombaton 11-15 óra között a hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek közelebbről a népiskola oktatóinak segítségével. A programpontokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatja.

A hétvégi vásár  jó alkalom lesz arra, hogy minőségi és helyi élelmiszereket szerezzenek be, valamint a télre igencsak hasznos mézet vásároljanak. A termelők bő felhozatalt kínálnak a különböző hagyományos helyi termékeikből, úgymint: hústermékek (házi sonka, kolbász, szalonna, hentesáru), tejtermékek (tehén-, juh-, kecske-, bivalysajt, -túró), méz (havasi, akác, hárs, vegyes), házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojás, lekvár, szörp, gyümölcslé, zöldségfélék, valamint különböző fából készült kézműves termékek.

A részletes program megtalálható  a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1395190543861658/.

Csíkszereda, 2017. október 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.