fbpx

Csíkszentdomokos volt a házigazdája a Hargita megyei farsangbúcsúztatónak

– A medvék az önök barátai akarnak lenni – „tolmácsolta” a bundás állatok üzenetét a XXVII. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató résztvevőinek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 2-án Csíkszentdomokoson. Az évente megszervezett megyei farsangnak idén e község volt a házigazdája. Borboly Csaba szerint a megyében élő 1500 medve élelmiszerigénye heti ugyanennyi tehén ahhoz, hogy békén hagyják az embereket – vagy kétszer ennyi juh, esetleg tízszer ennyi tyúk.

A megyeelnök, komolyabbra fordítva a szót, felhívta a figyelmet arra, hogy a csíki, székelyföldi embereknek is tenniük kell azért, hogy a medvével barátok maradjanak („ahogyan az régen volt”), mégpedig úgy, hogy nem hagyják a szabadban a hulladékot, nem viszik az állati tetemet a mezőre vagy az erdőre, továbbá alkalmazzák a megelőzés, védekezés különféle módszereit, rendszeresen bejelentik a vadkárokat, közben pedig odafigyelnek arra, mi történik Bukarestben és Brüsszelben. E két központban ugyanis nem értik az itteni helyzetet, ezért a térség lakóinak és képviselőinek hallatniuk kell a hangjukat, hogy a problémákra megoldás szülessen. Addig, amíg vannak olyan politikusok, akik ezt nem értik meg, addig mi itt szenvedünk, és a medvék is szenvednek – hangsúlyozta Borboly Csaba.

(A beszédről készült felvétel megtekinthető itt: https://www.facebook.com/watch/?v=352528605363105)

Hargita megye településeinek hagyományőrző csoportjai idén huszonhetedik alkalommal gyűltek össze közös farsangbúcsúztatóra a hamvazószerda előtti szombaton. A rendezvényen  tizenkét hagyományőrző csoport, mintegy 800 maskarás és zenész mutatta be települése jellegzetes farsangi hagyományát. Vendégként részt vett Hans Erich Tischler, Németország nagyszebeni konzulja, Soós Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Fehér Petra, Hargita megye testvérmegyéjének, Jász-Nagykun-Szolnoknak az alelnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, valamint Albert Mátyás, Becze István, Ciobanu Adrian-George, Sándor Krisztina és Szentes Antal megyei tanácsos is.

A helyszínen készült fényképek albuma megtekinthető itt: https://www.facebook.com/pg/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1995381943842512

Csíkszereda, 2019. március 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.