fbpx

Csíkszereda központja ott van, ahol Márton Áron áldását adja a járókelőkre

A Szabadság téren elhelyezett Márton Áron-szoborcsoport felavatását követően állófogadást tartottak a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében az avató ünnepségre meghívott vendégek számára. A fogadáson köszöntőt mondott Borboly Csaba megyeelnök és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

– Ma is hallhattuk és mindennapi tevékenységünkben is felidézhetjük, azt a latin mondást, amely úgy hangzik, non recuso laborem, azaz nem utasítom el a munkát és a szenvedést. Azt gondolom, hogy Székelyföldért mindennap tenni kell, fontos, hogy erről a térségről sokat beszéljünk, de ennél is fontosabb, hogy mindennap tegyünk érte a nap minden órájában, tudjunk elszámolni tetteinkről, és akkor el tudjuk érni azt, hogy a fiataljaink, a gyermekeink életpályaképe ide kötődjön, itthon valósuljon meg, mert jelenleg sokan elhagyják Székelyföldet – hangzott el Borboly Csaba köszöntőjében.

A megyei tanács elnöke felidézett egy Bálint Lajos érsekkel kapcsolatos anekdotát is, amelyben az érsek egy fogadáson vett részt és helyet foglalt az asztal egyik részén megkérdezték tőle, hogy miért nem ül az asztalfőre, amire azt válaszolta, hogy az asztalfő ott van ahol én ülök. Ugyanígy Csíkszereda központja is ott van, ahol a Márton Áron-szoborcsoport áldást osztja az arra járókra – fejtette ki a megyeelnök. Továbbá megköszönte a magyar kormánynak, a testvérmegyék, testvértelepülések képviselőinek, hogy közös projektekben gondolkodhatnak, figyelembe véve a közös munka során azok tetteit, amelyek mindenki számára igazodási pontként szolgálnak. Az együttműködés az egymás rendezvényein való részvételben is megmutatkozik, a Márton Áron-szoborcsoport leleplezési ünnepségen közösen helyezett el koszorút Borboly Csaba Szabó Istvánnal a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, és Rideg Lászlóval, Bács-Kiskun megye elnökével.

koszoruzas testvermegyekkel

Szilágyi Péter a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Szabadság téren elhelyezett pénteken megnyitott Márton Áron életéről és munkásságáról szóló A közösség szolgálata című kiállítást.

Csíkszereda, 2016. május 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.