fbpx

Csíktérség jellegzetességeivel ismerkedett hétvégén Soltész Miklós

A sajtótájékoztatót követően egész napos csíktérségi programsorozaton vett részt március 17-én Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos kísértetében.

A program első pontjaként a havonta megrendezésre kerülő Székely termék vásáron ismerkedett az államtitkár a helyi termelőkkel és termékeikkel.

Ezt követően az elöljárók a csíkmadarasi közbirtokossági ülésen a Mária-út továbbfejlesztési terveit ismerhették meg Molnár Sándor bemutatásában, valamint a Hargita csúcsán elhelyezett kereszt történetéről hallhattak előadásokat. Soltész Miklós elismerően nyilatkozott a Hargita hegycsúcs rendbetételének kezdeményezéséről és méltatta a csíkmadarasiakat kitartó munkájukért.

csikmadaras1

Csíkrákoson Császár Attila, községi polgármesterrel találkoztak és közösen tekintették meg a felújításra váró templomot.

Csíkszentmihályon azt az XII. században épült templomot látogatták meg a helyi polgármester, Izsák-Székely Lóránt kíséretében, mely a magyar állam 90 millió forintos támogatásából újult meg és fűtésrendszerét a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázatok révén tervezik megvalósítani.

A felcsíki programok után a csíkzsögödi 500 éves templomnál látta vendégül Soltész Miklóst és a helyi elöljárókat Sebestyén Ottó plébános, Tamás József segédpüspök és az egyháztanács, ahol köszönetet mondtak a templom felújítási munkálatainak három rendbeli támogatásáért a magyar államnak, illetve ismertették a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint elmondták, a felújítási munkálatok 2011-ben kezdődtek és az anyaország mellett Hargita Megye Tanácsa is több ízben támogatta.

A kászonújfalvi és kászonjakabfalvi egyháztanáccsal is alkalmuk nyílt találkozni, ahol Borboly Csaba elmondta, a kászonjakabfalvi templom felújításának támogatása a magyar kormány és Hargita Megye Tanácsának részéről kiváló példája a kis közösségek megmentéséért tett erőfeszítéseknek. „Ma már külön pályázatok révén is segítjük kisfalvaink közösségének megmaradását és jó érzés látni, hogy ebben is állandó partnerünk a jelenlegi magyar kormány. A mai látogatás ugyanakkor rámutatott, hogy templomaink, egyházi épületeink felújítási-restaurálási munkálatai során számos, a székelység történelme szempontjából kiemelkedő jelentőségű freskó és történelmi tárgy kerül elő, ezért fontos, hogy ezen törekvések továbbra is megfelelő támogatásban részesüljenek.” – tette hozzá a megyeelnök.

A kászonokban tett látogatás után Csíkkozmáson Szántó László helyi polgármesterrel közösen tekintették meg a csíkkozmási templomot, majd a felcsíki polgármesterekkel együtt a szépvízi határőr emlékközpont megvalósítási terveiről hallhattak előadást a község polgármesterétől, Ferencz Tibortól. Mint elmondta, a központban az ezer éves határőrséget 6 különböző szakaszra osztva fogják majd bemutatni az érdeklődőknek és a turistáknak.

A programokon készült fényképek itt tekinthetőek meg.

Csíkszereda, 2018. március 18.

 866 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás