fbpx

Csökkentenék a Pottyond és Csíkszereda közti távolságot

A 123C megyei út Pottyond és Hosszúaszó közti nyolc kilométeres szakaszának felújításáról szervezett terepszemlével egybekötött beszélgetést Hargita Megye Tanácsa november 24-én, csütörtökön. Borboly Csaba megyeelnök Becze István megyei tanácsossal, a megyei utakért felelős munkatársaival és Csíkszentlélek elöljáróival együtt végigjárta a Fitód–Hosszúaszó–Pottyond közti szakaszt, majd Pottyondon a helybéliekkel beszélgettek a felújítás lehetőségeiről.  A beszélgetésen részt vett Tánczos Barna szenátor, György József, Csíkszentgyörgy, illetve Keresztes Balázs, Csíkszentlélek polgármestere, továbbá Krézsek Erika, Csíkszentlélek alpolgármestere is. Mint kiderült, első lépésként tisztázni kell a tulajdonviszonyokat és egyértelműsíteni a nyomvonalat. Az említett szakaszon, amely a két község területén található, jelenleg csak terepjáróval lehet közlekedni, több helyen igen meredek, lejtős, amit kanyarokkal lehetne kiküszöbölni a korszerűsítés során.

Borboly Csaba javaslata szerint a szentgyörgyi és a szentléleki önkormányzat a nyomvonal meghatározása után készítsen tervet, és amint azt engedélyezett formában átadja a megyei tanácsnak, attól számítva négy éven belül elkészülhet az út.

– Helyi közreműködés nélkül nem tudjuk megvalósítani, ez csapatmunka, mindenki – a helyi és a megyei tanács, az érintett közbirtokosságok, valamint az RMDSZ honatyái – ki kell ebből vegye a részét, csak így sikerülhet – hangsúlyozta a megyeelnök hozzátéve: a két község közül, amelyik hamarabb átadja a tervet, annak a szakasznak lehet nekifogni.

A terv elkészítésében a megyei tanács is segíthet, ha társul a helyi önkormányzatokkal, hangzott el, vagy ha mindkét község anyagi forrásra nyújt be igénylést a megyeházán. Tánczos Barna szerint nem árt megfontolni azt a változatot, hogy a két önkormányzat községi úttá minősítteti át a megyei utat, mert a községi utak felújítása kisebb költséggel jár.

A beszélgetés során sikerült felállítani egy menetrendet a kezdeti lépéseket illetően: kijelölik a nyomvonalat, előkészítik a topográfiai felmérést, majd annak alapján készülhet a műszaki terv. Mindez körülbelül márciusig tarthat, a tervezés pedig ezt követően négy-öt hónapot vehet igénybe.

– Pottyondon elfogy az út, szokták mondani magyarországi vendégek – mesélte György József polgármester, aki szerint Pottyond lakói számára különösen fontos lenne a 123C felújítása, mivel megszűnne a falu zsákutca-település jellege, jelentősen, 15 kilométerre csökkenne a Csíkszeredától számított távolság, és ez jó hatással lenne a környék turizmusára.

A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1127072400673475/?type=2&theater&notif_t=notify_me_page&notif_id=1479992559221967

Csíkszereda, 2016. november 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.