fbpx

Diszkriminálja a magyar diákokat a vizsganaptár

Hargita Megye Tanácsának januári beadványára válaszolt az oktatási minisztérium: a 2021-es vizsganaptár összeállításakor megvizsgálják és figyelembe veszik a megyei önkormányzat oktatási bizottságának javaslatait. Ferencz S. Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke elmondta: még januárban írtak beadványt az oktatási minisztériumnak, amelyben kifejtették: mind a kisérettségi, mind pedig az érettségi naptár jelenlegi formája diszkriminálja a magyar diákokat.

A megyei tanácsos szerint a magyar anyanyelvű diákokat azért érinti hátrányosan a jelenlegi vizsgarend, mert míg ők magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak, román anyanyelvű társaik pihenőnapot kapnak, és több idejük van a következő vizsgára készülni. „Évek óta kérjük a minisztériumot, hogy tegyék át a magyar képességfelmérő időpontját a vizsganaptár végére, így a román és a magyar anyanyelvű diákok is egyenlő feltételekkel vehetnek részt az érettségi vizsgákon” – mondta Ferencz Salamon Alpár, az oktatási szakbizottság elnöke.

Válaszában a minisztérium biztosította a megyei tanácsot, hogy javaslataikat megvizsgálják és figyelembe veszik a 2021-es vizsganaptár kidolgozásánál.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez a kérdés nem várhat 2021-ig. „Azt szeretnénk, ha ebben az ügyben már idén változtatnának. Akár 8., akár 12. osztályos diákokról van szó, életük meghatározó pillanatai ezek a vizsgák, ezért mindent megteszünk, hogy ne kudarcként kelljen megélniük, hanem sikerrel vegyék a kihívásokat. A vizsga ne akadályozza, hanem segítse a diákokat a jövőépítésben” – szögezte le a tanácselnök.

Csíkszereda, 2020. március 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.