fbpx

Ditró tiszta forrás

Gyergyóditró kapta az idei Tiszta forrás település díjat. Erről értesítette levélben Puskás Elemér polgármester Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki ezúton is gratulál az elismerésért. A díjat azok a települések kapják, amelyeken több mint száz éve neves zenekutatók, zeneszerzők olyan gyűjtéseket végeztek, amelyek ránk maradtak. A magyar nyelvterületről először kapott nem magyarországi település ilyen díjat, Erdélyből Gyergyóditró, Felvidékről pedig Nagymegyer.

– Újabb elismerése ez annak, hogy Székelyföldön olyan települések vannak, amelyek az egyetemes magyar értékek tiszta forrásai – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba.

Puskás Elemér Budapesten vette át a díjat. Mint levelében írja, a több mint százéves kutatások anyagát megkapták CD-n, és ezek alapjai lehetnek a helyi hagyományőrző csoport további munkáinak, hiszen ditrói népdalok, táncok, viseletek és több mint százéves képek vannak az adathordozón. A kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia szárnyai alatt működő Zenetudományi Intézet, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza igazgatói adták át.

Csíkszereda, 2016. április 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.