fbpx

Dolgoznak a kissolymosi úton

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Nagy Lajos Románandrásfalva polgármestere szerdán, november 30-án újra kilátogattak a Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő 134A jelzésű megyei útra. A Kissolymos és a székelykeresztúri szakasz föld és alapozási munkálatai lassan a végéhez közelednek, öt áteresz már elkészült, ugyanakkor a kivitelező beszámolója szerint az időjárási viszonyok miatt az aszfalt réteget tavasszal kezdik el ráhúzni az előkészített útra. A halastó környékén kijelölték a nyomvanalat, így itt is elkezdik az előkészítési földmunkálatokat, miután a kijelölt háromszáz méter tervei elkészülnek. Továbbra sem jelentkezett egy cég sem a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett közbeszerzésre a magasnyomású vezetéket védő munkálatok tervezésére és elvégzésére, amelyre egyébként csak néhány cégnek van engedély orszászerte ilyen munkálatok elvégzésére, ezért ezt a közbeszerzést újra kiírják. Az út helyes nyomvonalát sikerült kijelölni, telekkönyvezni ezt követően a magasnyomású vezeték egy másik szakaszát el kell költöztetni, ennek a munkálatnak a terveztetése és kivitelezése rövidesen elindul. A Székelykeresztúrtól a halastavakig húzódó közel három kilométeres szakaszra kiegészítő  szerződést szeretnének kötni még ebben az évben, hogy az előkészítő földmunkálatokat itt is elvégezzék, majd tavasszal a lehessen elkezdeni a két réteg aszfalt leterítését ezen a szakaszon is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke havonta jár ki az említett út munkálatait megtekinteni, aki szerint székelyföldi jelentősége van a szakasznak, hiszen két történelmileg összetartozó, de az út miatt szétválasztott térséget köt össze. – Bízom benne, hogy sok fiatal számára jelent majd megélhetési lehetőséget itthon az elkészült út és letelepedhetnek a Solymosok vidékére, hiszen az elkészült úton Kissolymosról tíz perc alatt Székelykeresztúrra és így 25 perc alatt Székelyudvarhelyre lehet majd eljutni. Ezzel Székelyföld úthálózatát bővítjük, annyit ér Székelyföld amennyire közösségeink össze vannak kötve, mert rokoni vagy gazdasági kapcsolatokat százötven kilométeres kerülőkkel nehéz megtartani – hangsúlyozta a megyeelnök megköszönve az út felújítási munkálatainál tanúsított hozzáállást a kezdeti nehézségek ellenére, így most mindenki egyfelé halad. Mindezek mellett a megyevezető elmondta, hogy a kivitelezőnek igyekeznie kell a munkálatokat időben és minőségében megfelelően elkészítenie, hiszen annak ellenére, hogy hogy a fejlesztési minisztériumnak elfogyott a Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) erre a beruházásra elkülönített kerete, a megyei tanács saját forrásból fedezni tudja a költségeket. A Transgaz magasnyomású vezetékei kapcsán pedig Borboly Csaba azon a véleményen van, hogy nem korrekt ez a hozzáállás, a jelenlegi nyomvonalon hamarabb volt megyei út mint vezeték, így a Transgaz felelőssége kellene legyen a probléma megoldása.

Az említett út nem csak Kissolymos javát szolgálja, hanem az egész Solymosok vidékének lakosai hamarabb juthatnak el Székelykeresztúrra. Jövőre pedig tervben van Újlaktól Maros megye határáig húzódó szakasz felújításának megterveztetése is.

A kissolymosi út javításának előzményeit Borboly Csaba közösségi oldalán alábbi linkeken követhetik:

https://www.facebook.com/csaba.borboly/posts/1250210511664712

https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1032191086828274/?type=3&theater

Csíkszereda, 2016. december 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.